ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ντομάτα: Βοηθάει στην ουρολογική υγεία του άνδρα

27 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Ερευνητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες την ανάγκη για υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου καθώς συνδέεται με 9% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και μειώσει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό συστατικό στην οικογένεια καροτενοειδών και βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στις ντομάτες.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών ξεπερνούν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, μπορούν να δημιουργήσουν οξειδωτικό στρες, καρκίνους και άλλες σοβαρές νόσους. 

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων των ελεύθερων ριζών σε ισορροπία, προστατεύοντας το σώμα σας από ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις. Μάλιστα μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται στο καρπούζι, πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ, αλλά, όσον αφορά το διατροφικό λυκοπένιο, οι ντομάτες αποτελούν τη μοναδική πλούσια επιλογή, και ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα.

Η καλύτερη μορφή ντομάτας που μπορεί να τρώει ένας άνδρας, είναι δύο κουταλιές της σούπας σάλτσα (ακόμα και καθημερινά αλλά αρκεί το συχνά μέσα στην εβδομάδα) από φρέσκες τριμμένες ντομάτες ανακατεμένες με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να γίνεται ευκολότερα η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα