ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο μη ορμονικό αντισυλληπτικό για άνδρες με αποκλεισμό ενός γονιδίου

21 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου σε πολλά είδη θηλαστικών, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό, αναστρέψιμο και μη ορμονικό αντισυλληπτικό για ανθρώπους και ζώα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εντόπισαν μία έκφραση του γονιδίου Arrdc5 στον ιστό των όρχεων ποντικών, χοίρων, βοοειδών και ανθρώπων. Όταν απέκλεισαν το γονίδιο στα ποντίκια, παρουσιάστηκε στειρότητα μόνο στα αρσενικά, επηρεάζοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κίνηση και το σχήμα τους. Οι ερευνητές αναλύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Communications.

«Η μελέτη προσδιορίζει για αυτό το γονίδιο για πρώτη φορά ότι εκφράζεται μόνο στον ιστό των όρχεων, πουθενά αλλού στο σώμα, και εκφράζεται από πολλά είδη θηλαστικών», δήλωσε ο Jon Oatley, ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής στη Σχολή Μοριακών Βιοεπιστημών του WSU. «Όταν αυτό το γονίδιο αδρανοποιείται ή αναστέλλεται στα αρσενικά, παράγουν σπέρμα που δεν μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος για την ανάπτυξη ανδρικής αντισύλληψης».

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου, τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν αυτό το γονίδιο παρήγαγαν 28% λιγότερο σπέρμα που κινούταν 2,8 φορές πιο αργά από ό,τι στα κανονικά ποντίκια - και περίπου το 98% του σπέρματός τους είχε μη φυσιολογικό κεφάλι και ενδιάμεσο τμήμα.

Η μελέτη δείχνει ότι η πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από αυτό το γονίδιο απαιτείται για την κανονική παραγωγή σπέρματος. Η ομάδα του Oatley θα εργαστεί στη συνέχεια για το σχεδιασμό ενός φαρμάκου που θα αναστέλλει την παραγωγή ή τη λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης.

Η διακοπή αυτής της πρωτεΐνης δεν θα απαιτούσε καμία ορμονική παρέμβαση, ένα βασικό εμπόδιο στην ανδρική αντισύλληψη, καθώς η τεστοστερόνη διαδραματίζει κι άλλους ρόλους πέρα από την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης οστικής μάζας και μυϊκής δύναμης καθώς και παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σχεδιασμός ενός φαρμάκου για τη στόχευση αυτής της πρωτεΐνης θα την καθιστούσε επίσης εύκολα αναστρέψιμη ως αντισυλληπτικό.

«Η ανάπτυξη ενός τρόπου για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού και τη διακοπή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι πραγματικά σημαντική για το μέλλον της ανθρώπινης φυλής», δήλωσε ο Oatley. "Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα στην ανδρική πλευρά για αντισύλληψη εκτός από χειρουργική επέμβαση και μόνο ένα μικρό ποσοστό ανδρών επιλέγει τη βαζεκτομή. Εάν μπορέσουμε να εξελίξουμε αυτή την ανακάλυψη σε λύση αντισύλληψης, θα μπορούσε να έχει σοβαρές θετικές επιδράσεις".


Σχετικά Άρθρα