ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο αντιβιοτικό μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την «ανθεκτική» γονόρροια

21 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Ένα νέο αντιβιοτικό έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό με την τελευταία συνιστώμενη θεραπεία για τη γονόρροια, καθησυχάζοντας τους υγειονομικούς σχετικά με την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών της σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό ΣΜΝ στις ΗΠΑ και έχει γίνει ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, εκτός από τη συνιστώμενη συνδυασμένη θεραπεία με ένεση του αντιβιοτικού κεφτριαξόνης με μία δόση χαπιών αζιθρομυκίνης. Τα τελευταία χρόνια, αναφορές υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά ενδέχεται να μην διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι του ταχέως εξελισσόμενου παθογόνου.

Τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου ενός νέου αντιβιοτικού που ονομάζεται ζολιφλοδασίνη έδειξαν ότι το φάρμακο θεράπευσε τη λεγόμενα «μη επιπλεγμένη γονόρροια» τόσο αποτελεσματικά όσο η κεφτριαξόνη και η αζιθρομυκίνη. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από την Global Antibiotic Research & Development Partnership, έναν ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, και την Innoviva Specialty Therapeutics με έδρα τις ΗΠΑ.  

«Η ζολιφλοδασίνη μάς πρόσω αίρει ένα νέο εργαλείο στη θεραπεία της γονόρροιας και, αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, ένα φράγμα ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση ανθεκτικών λοιμώξεων», δήλωσε ο Δρ. Jeffrey Klausner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Keck School of Medicine του USC, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δοκιμή.

Το αντιβιοτικό, το οποίο θα είναι η πρώτη νέα θεραπεία γονόρροιας που έχει εγκριθεί εδώ και δεκαετίες, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά έως το 2025.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερα από 82 εκατομμύρια νέα περιστατικά γονόρροιας κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ, το 2021 υπήρξαν 710.151 διαγνωσμένες περιπτώσεις γονόρροιας, αριθμός που αυξήθηκε κατά 28% από το 2017, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σχετικά Άρθρα