ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μελέτη συνδέει την ηλικία, το φύλο και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων

29 September 2023, 18:00

images

Μελέτη ρίχνει φως στο πώς ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν οι Βρετανοί αλλάζει καθώς γερνούν, και τα νέα ευρήματα έχουν εντυπωσιάσει τους ερευνητές. Ενώ η συχνότητα των σεξουαλικών συντρόφων μεταξύ των ετεροφυλόφιλων μειώνεται σταθερά από την ηλικία των 40 ετών, η μελέτη κατέληξε σε έντονες ανισότητες μεταξύ των φύλων σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia (UEA), σε συνεργασία με το King's College του Λονδίνου και το University College London, ρώτησαν περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι γυναίκες ανέφεραν σταθερά ότι είχαν 1 σεξουαλικό σύντροφο μέχρι την ηλικία των 50 ετών, μετά την οποία σημειώθηκε απότομη μείωση στον αριθμό των ατόμων που ανέφεραν ως πρόσφατους συντρόφους. Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε, με το 79% των ετεροφυλόφιλων γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω να λένε ότι δεν είχαν αρσενικούς συντρόφους τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Καθώς οι άνδρες μεγάλωναν, ήταν επίσης όλο και πιο πιθανό να αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσφατες συντρόφους, αλλά η πτώση ήταν λιγότερο απότομη. Μεταξύ των ανδρών ηλικίας 70 ετών και άνω που ήταν ετεροφυλόφιλοι ή είχαν σεξουαλικές επαφές με γυναίκες τους τελευταίους 3 μήνες, το 50% είπε ότι δεν είχε γυναίκα σύντροφο τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

«Πολλοί, συχνά αλληλένδετοι, παράγοντες επηρεάζουν το τι κάνουν οι άνθρωποι, με ποιους και πόσο συχνά», δήλωσε η καθηγήτρια Cath Mercer, ερευνήτρια σεξουαλικής υγείας στο University College του Λονδίνου.

Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και της ηλικίας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς αλλάζουν οι σεξουαλικές συμπεριφορές με την ηλικία, έτσι ώστε τα μαθηματικά μοντέλα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων να μπορούν να γίνουν πιο ακριβή για μελλοντικές επιδημίες.

«Άνθρωποι κάθε ηλικίας και σεξουαλικότητας μπορούν να έχουν διαφορετική σεξουαλική ζωή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό αντανακλάται κατά τη μοντελοποίηση του τι μπορεί να συμβεί σε ένα πλαίσιο δημόσιας υγείας και όταν σχεδιάζουμε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο καθηγητής Henry Potts, ερευνητής πληροφορικής υγείας στο UCL και συν-συγγραφέας.

Αυτή η έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συνήθειες και την ηλικία, βοηθά τους φορείς δημόσιας υγείας να προσαρμόσουν τα μηνύματα που μεταδίδονται για το σεξ και τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ώστε αυτό να είναι ασφαλές, στα σωστά δημογραφικά στοιχεία μέσω διαφορετικών καναλιών μέσων που προσεγγίζουν καλύτερα αυτές τις υποομάδες.

Τα μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης της νόσου, δεν θα πρέπει να 'υποθέτουν' ότι η ύπαρξη πολλαπλών συντρόφων σταματά σε ένα αυστηρό ηλικιακό όριο ή ότι οι νέοι διατρέχουν αναγκαστικά σε μεγαλύτερο κίνδυνο. «Οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία και όχι σε υποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι, όσοι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα σεξουαλικής υγείας, μπορούν να τη λάβουν», κατέληξε η Mercer.

Σχετικά Άρθρα