ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα: Όσο πιο νέος, τόσο λιγότερο σεξ

18 Ιουνίου 2020, 18:00

images

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open υποστηρίζει ότι ένας στους τρεις άνδρες 18 με 24 ετών δεν έκανε καθόλου σεξ κατά τον προηγούμενο χρόνο, ενώ άνδρες και γυναίκες 25-34 ετών στις ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα.

«Βιώνουμε την εποχή του Tinder, όπου οι νέοι άνθρωποι στην πραγματικότητα κάνουν λιγότερο σεξ, όχι περισσότερο», αναφέρει ο Jean Twenge, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιου του San Diego.

Αναλύοντας ερευνητικά δεδομένα στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η σεξουαλική αποχή αυξήθηκε από το 19% στο 31% στους άνδρες 18-24 ετών μεταξύ των ετών 2000-2018, με τη σεξουαλική αποχή να ορίζεται ως έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας για ένα τουλάχιστον χρόνο. Σε ανθρώπους ηλικίας 25-34 ετών, η σεξουαλική αποχή διπλασιάστηκε στους άνδρες (από 7% σε 14%) και σχεδόν διπλασιάστηκε στις γυναίκες (από 7% σε 13%)) κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών.

Πολλοί από τους ανθρώπους που παρέμειναν σεξουαλικά ενεργοί έκαναν σεξ λιγότερο συχνά, ενώ ακόμα λιγότεροι ήταν εκείνοι που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα όσοι είχαν ένα σεξουαλικό σύντροφο.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη μείωση της σεξουαλικής συχνότητας σε ανθρώπους που είναι σεξουαλικά ενεργοί και στην αύξησή της σε όσους δεν κάνουν καθόλου σεξ. Παρόλο που η μέση σεξουαλική συχνότητα στους πρώτους μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις τους, η αποχή από το σεξ μπορεί να αντανακλά την απουσία μιας ερωτικής σχέση, με σημαντικά διαφορετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την κοινωνία», τονίζει ο Δρ Peter Ueda, ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Twenge, τεχνολογία και κοινωνία δείχνουν να συγκρούονται με ένα τρόπο που επηρεάζει δραματικά το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για το σεξ. Παρόλο που τα παιδιά μπαίνουν νωρίτερα πλέον στην εφηβεία, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβούν στην ενηλικίωση.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ, καθώς οι νεαροί ενήλικες καθυστερούν περισσότερο να αρχίσουν να δουλεύουν, να βγαίνουν ραντεβού, να μένουν μακριά από τους γονείς τους, να κατασταλάξουν στην καριέρα τους, να συζήσουν με ένα σύντροφο, να κάνουν παιδιά ή να αγοράσουν σπίτι.

«Η iGen, όπως λέγεται η γενιά αυτή, ασχολείται με τέτοια πράγματα πολύ λιγότερο από τις προηγούμενες», υποστηρίζει ο Δρ. Twenge, σημειώνοντας ότι οι νεαροί ενήλικες στις μέρες μας προτιμούν να αφοσιωθούν με τα social media, να παίξουν βιντεοπαιχνίδια ή να συνομιλήσουν με τους φίλους τους μέσω μηνυμάτων.

«Επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους επικοινωνώντας μέσω κινητών τηλεφώνων αντί της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι λογικό η ερωτική επαφή να είναι λιγότερη», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Η σεξολόγος Linda De Villers θέτει και τον παράγοντα της κατάθλιψης στο ζήτημα της αποχής των νέων από το σεξ, λέγοντας ότι «η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος σχετίζεται με την κατάθλιψη», ενώ αναρωτιέται και τι ρόλο μπορεί να παίζει σε όλα αυτά η διαρκώς αυξανόμενη τάση της ασεξουαλικότητας.

«Η ασεξουαλικότητα έχει γίνει μια λέξη-κλειδί τα τελευταία 5-6 χρόνια, καθώς τείνει να γίνει ένα σήμα τιμής. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί το ερώτημα αν ένας αριθμός ατόμων πιστεύει ότι το σεξ είναι μια όχληση που παρεμβαίνει στους άλλους στόχους της ζωής τους», εξηγεί η ειδικός.

Σύμφωνα με τον Δρ. Twenge, «πρόκειται για μια περίοδο σεξουαλικής κορύφωσης για πολλούς ανθρώπους, υπό το πρίσμα της σεξουαλικής ορμής, της απόλαυσης και των επιπέδων ενέργειας. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι δεν είναι καλό που οι νέοι απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής τους.

Η Δρ. De Villers βέβαια δεν εμφανίζεται τόσο σίγουρη γι’αυτό: «Υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που θεωρεί το σεξ κάτι καλό και δοτικό για τη ζωή. Είναι σημαντικό να είμαστε σεξουαλικοί. Το συμπέρασμα, όμως, είναι ότι εάν ένας άνθρωπος νιώθει ικανοποιημένος, δε θα πρέπει εμείς να αξιολογούμε αν η αποχή του ή μη από το σεξ είναι καλή ή κακή».

Σχετικά Άρθρα