ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα για το ρόλο του οργασμού στη γυναίκα

08 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ο οργασμός του άνδρα επιτελεί την προφανή αναπαραγωγική λειτουργία ενώ ο ρόλος του γυναικείου οργασμού δεν έχει γίνει εξίσου σαφής, καθώς η ωορρηξία στο ανθρώπινο είδος συμβαίνει, είτε μια γυναίκα έχει βιώσει πρόσφατα οργασμό, είτε όχι. Άρα η ίδια η ύπαρξη του γυναικείου οργασμού αποτελεί ένα μυστήριο του ανθρωπίνου οργανισμού. Αλλά τώρα ίσως βρέθηκε η εξήγηση... 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, της οποίας ηγήθηκαν ο Gunter Wagner, καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale και η Mihaela Pavlicev, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, μέρος της επίλυσης του μυστηρίου είναι η κλειτορίδα, το κεντρικό σημείο ελέγχου του γυναικείου οργασμού, που είναι ωστόσο αρκετά πιο επάνω από το αιδοίο.

Αυτό οδήγησε την ομάδα να ψάξει πιο βαθιά στο γενεαλογικό δέντρο των θηλαστικών, διαπιστώνοντας ότι η κλειτορίδα παίζει πολύ πιο κεντρικό ρόλο στη συνουσία ζώων όπως οι γάτες και τα κουνέλια, σε σύγκριση με αυτή των ανθρώπων. Σε αυτά τα θηλαστικά, η κλειτορίδα βρίσκεται στο αναπαραγωγικό μονοπάτι που χρησιμοποιείται κατά τη συνουσία, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, στα θηλυκά κουνέλια η κλειτοριδική διέγερση και ο οργασμός είναι απαραίτητα για την έναρξη της ωορρηξίας που απαιτείται για την αναπαραγωγή.

Πρόκειται για διαδικασία διαφορετική από ό,τι συμβαίνει στις γυναίκες, γι’ αυτό και οι Δρ. Wagner και Δρ. Pavlicev διατύπωσαν τη θεωρία ότι, κάπου στη διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας, η κλειτορίδα «μεταφέρθηκε» μακριά από το κέντρο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, διατηρώντας ωστόσο την ικανότητά της να απελευθερώνει τις ορμόνες που προκαλούν την αίσθηση της ευχαρίστησης.

Για να εξετάσουν τη θεωρία τους, οι δύο επιστήμονες χορήγησαν την αντικαταθλιπτική ουσία φλουοξετίνη σε θηλυκά κουνέλια. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το φάρμακο μειώνει την ικανότητα της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα κουνέλια που έλαβαν το φάρμακο ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ωορρηξία. Κι έτσι έγινε! Καθώς η ικανότητα των θηλυκών κουνελιών να έρθουν σε οργασμό μειωνόταν αισθητά, η ωορρηξία τους συνέβαινε 30% λιγότερο συχνά σε σχέση με τα θηλυκά που δεν έλαβαν το αντικαταθλιπτικό.

«Είναι ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Αν αυτή η θεωρία είναι σωστή, καμία από τις παλαιότερες ιδέες δεν μπορεί να είναι έγκυρη», σχολίασε ο Δρ Wagner.



Σχετικά Άρθρα