ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νάρκισσοι και ερωτικές σχέσεις: Τρέξτε να γλυτώσετε!

29 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Ο ναρκισσισμός είναι η διαταραχή προσωπικότητας κατά την οποία το άτομο ασχολείται υπερβολικά με τον εαυτό του, την εμφάνιση, τον τρόπο ομιλίας και γενικότερα την εικόνα την οποία δημιουργεί στους άλλους. Το χειρότερο όμως είναι ότι στην αρχή δείχνει φυσιολογικός και γοητευτικός. Αλλά όταν ο νάρκισσος ξαφνικά θεωρήσει ότι δεν λαμβάνει το 100% της προσοχής από τα φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα όπως και από τον ερωτικό του σύντροφο, τότε γίνεται κακοποιητικός σε όλα τα επίπεδα καθώς ανεβάζοντας τον εαυτό του, κατακρημνίζει τον άνθρωπο που έχει δίπλα του!

Οι ναρκισσιστές αγαπούν τον εαυτό τους με τη διαταραγμένη αυτοπεποίθησή τους, την τελειομανία και την αλαζονεία να είναι απλά καλύμματα για την θεραπεία που δεν δέχονται λόγω ακριβώς του προβλήματός τους. Αντίθετα, προβάλλεται προς τα έξω με περιφρόνηση και αρνητική κριτική που πληγώνει επίτηδες τους άλλους.

Θεραπεύεται; 

Αν υποθετικά κάποιος το συνειδητοποιούσε νέος και ζητούσε τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή, λογικά θα θεραπευόταν ή τέλος πάντων θα το περιόριζε. Αλλά οι νάρκισσοι από τη φύση τους θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι τέλειος και ότι πάντα οι άλλοι φταίνε για όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κοινό τους περιβάλλον. Οπότε όχι μόνο δεν ζητούν βοήθεια θεραπευτή, αλλά όσο μεγαλώνουν χειροτερεύουν βασανίζοντας, υποτιμώντας, κακοποιώντας ψυχολογικά -μερικές φορές και σωματικά- τους ανθρώπους που θα έχουν την ατυχία να είναι οι γονείς, τα αδέλφια, οι φίλοι, οι συνεργάτες αλλά και οι ερωτικοί τους σύντροφοι και τα παιδιά τους! Έχουν δε το ταλέντο να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τον εαυτό τους παντογνώστη και το σύντροφο ανεπαρκή!

Αν λοιπόν υποπέσει στην αντίληψή σας ένα τέτοιο άτομο σε οποιονδήποτε κοινωνικό περίγυρο, απλά φύγετε τρέχοντας. Εξαφανιστείτε από το οπτικό του πεδίο και μην αναπτύξετε ευθύς εξαρχής σχέσεις μαζί του. Κρατήστε τον σε απόσταση. Αν έχει μπει ήδη στην παρέα σας, σταματήστε να τον καλείτε και αποφύγετε τα τηλεφωνήματά του. Τελικά θα πάρει το μήνυμα!

Ειδικά αν έχετε κάνει το λάθος και τον βάλατε στη ζωή σας ως ερωτικό σύντροφο ή σύζυγο, φύγετε σε όποια φάση κι αν είναι η σχέση σας. Όσο περνούν τα χρόνια, θα σας κακοποιεί όλο και πιο πολύ, μέχρι να σάς κάνει δυστυχισμένους, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κουρασμένους ψυχολογικά και αδύναμους τελικά να αντιδράσετε. Η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο στον οποίο θα περιγράψετε τα γεγονότα και τις συνθήκες της ζωής σας μαζί του, θα σάς βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας και να πάρετε δύναμη να διακόψετε τη σχέση σαδιστή και μαζοχιστή που έχετε με τον άνθρωπο αυτό.

Σχετικά Άρθρα