ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυρωδιά και σεξ είναι δύο έννοιες ταυτόσημες

31 Οκτωβρίου 2019, 12:09

images

Η αίσθηση της οσμής παίζει ρόλο στο πριν και το μετά του σεξ και όχι τόσο κατά την διάρκεια.

Όλα τα έμβια πλάσματα στο πλανήτη το βιώνουν αυτό καθώς οι μυρωδιές από τις αλλαγές των ορμονών είναι που τα ωθεί να ζευγαρώσουν, ενώ άλλες οσμές τους καταστέλλουν την ορμή.

Ο άνθρωπος δεν διαφέρει πολύ. Ίσως να μην κάνουμε σεξ όταν μας μυρίζει η κατάλληλη ορμόνη, ούτε να απωθούμαστε αν το αντικείμενο του πόθου μας δεν είναι σε οίστρο, αλλά και εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά όταν ερεθιζόμαστε σεξουαλικά και μια άλλη συγκεκριμένη μυρωδιά όταν έχουμε ολοκληρώσει την πράξη.

Όπως γνωρίζουμε, το 80% όσων αναφέρουμε ως «γεύση» είναι μυρωδιά. Και πότε αλλάζει η μυρωδιά; Όταν τροποποιείται κάτι στην σωματική και την οργανική κατάστασή μας.

Η σεξουαλική διέγερση μειώνει την αίσθηση της όσφρησης, γι' αυτό και την ώρα του σεξ λίγα μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά.

Μετά το τέλος του όμως, οι ορμόνες επανέρχονται στα κανονικά τους επίπεδα και όλα ξαναγίνονται φυσιολογικά.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αντιλαμβάνεσαι ότι η γεύση του στόματος είναι πιο έντονη, ο ιδρώτας μυρίζει και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα έχει μια γλυκιά οσμή καθώς έχει εκκριθεί η ορμόνη οξυτοκίνη, η κορτιζόλη και η επινεφρίνη.

Πρόσφατα εντοπίστηκε συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με τους υποδοχείς φερομονών, ουσιών που δημιουργούνται από ορμόνες και μεταφέρονται στο περιβάλλον, είτε σε υγρή, είτε σε αέρια μορφή.

Έχει αποδειχτεί, ότι οι γυναίκες επιλέγουν τους άνδρες με βάση τη μυρωδιά τους, όχι το άρωμα, αλλά την οσμή του σώματός τους, την οποία μάλιστα μπορούν να εντοπίσουν εύκολα.

Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Ότι η οσμή είναι μια πανίσχυρη, αρχέγονη αίσθηση που συμμετέχει τα μέγιστα στο σεξ και ταυτόχρονα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στα υπόλοιπα πλάσματα που λειτουργούν λιγότερο με την νόηση και περισσότερο με τις αισθήσεις και το ένστικτο.

Αποδεικνύουν επίσης ότι η περίφημη «χημεία» μεταξύ δύο ανθρώπων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ορμόνες και τις μυρωδιές από το σώμα τους, είτε αυτό το συνειδητοποιούμε, είτε μας επηρεάζει σιωπηρά!

ΠΗΓΗ: American College of Sexologists

Σχετικά Άρθρα