ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύθοι κι αλήθειες για την αποχή από σεξουαλικές επαφές

23 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής μπορεί να προκαλέσει αρκετούς μύθους που περιστρέφονται γύρω από το σεξ. Με μια ακόμη χρονιά που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και τις συνέπειές της, η οικειότητα και οι σεξουαλικές δραστηριότητες έχουν παραμείνει στάσιμες. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μάς βάλει σε ανησυχία ότι τάχα θα υποστούμε κάποια βλάβη σωματική ή ψυχολογική...

Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους για αυτό το θέμα:

-Θρέψη του παρθενικού υμένα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η μη σεξουαλική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση του παρθενικού υμένα. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς ψευδές. Μιλώντας στο Self, ο σεξολόγος Δρ.  Jess είπε για το θέμα: «Εάν νιώθετε ότι ο κόλπος σας είναι πιο ''κλειστός'' αφού σταματήσετε το σεξ, μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με την ένταση ή την έλλειψη άνεσης/διέγερσης. Εάν είστε λίγο νευρικοί όταν έχετε και πάλι επαφές, αφιερώστε λίγο χρόνο, χρησιμοποιήστε λιπαντικό και περιμένετε έως ότου τα επίπεδα διέγερσής σας είναι υψηλά πριν από τη διείσδυση».

-Λιγότερη λίμπιντο.

Υπάρχει επίσης η θεώρηση ότι το να μην κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή λίμπιντο, αλλά αν είσαι σε σχέση, πρέπει να επικοινωνήσεις τα θέλω και τις ανάγκες σου στον σύντροφό σου. Οι χαμηλές σεξουαλικές ορμές είναι φυσιολογικές και είναι αναμενόμενο να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

-Διάφορες φυσιολογικές επιδράσεις.

Το συχνό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αλλά αυτά τα μπορούν να επιτευχθούν επίσης με εναλλακτικές επιλογές, όπως συγκεκριμένες δίαιτες και ασκήσεις γυμναστικής.

-Ψυχική υγεία.

Η χαμηλή σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι πρόβλημα εάν επηρεάζει την ψυχική σας υγεία. Αν ανησυχείτε για τη χαμηλή ή ανύπαρκτη σεξουαλική σας ορμή ή σας στενοχωρεί, τότε αυτό είναι που πρέπει να σας ενεργοποιήσει ώστε να το αντιμετωπίσετε. Για τις γυναίκες που κάνουν σεξ μετά από πολύ καιρό, το άγχος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να παραπονιούνται για επώδυνο σεξ μόλις ξεκινήσουν ξανά, ύστερα από ένα διάστημα χωρίς σεξουαλικές επαφές. Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας συμμετέχει σε προκαταρκτικά παιχνίδια πριν κάνετε σεξ, κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

-Ξηρότητα στον κόλπο.

Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης προκαλεί πτώση της φυσικής λίπανσης στον κόλπο. Ως εκ τούτου, συνιστάται στις γυναίκες να χρησιμοποιούν λιπαντικά εάν κάνουν σεξ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι έτσι επιλύεται εύκολα το πρόβλημα.


Σχετικά Άρθρα