ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί η διατροφή των αντρών να επηρεάσει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

19 Μαΐου 2023, 18:00

images

Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, έδειξε ότι η διατροφή που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι άνδρες έχει επίδραση στη μελλοντική υγεία των αγέννητων παιδιών τους. Η ομάδα ανέλυσε διατροφικά δεδομένα από σχεδόν 200 ζευγάρια που έλαβαν προγεννητική φροντίδα στο μεγαλύτερο μαιευτήριο της Αυστραλίας, το Mater Mothers' Hospital στο Μπρίσμπεϊν. 

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διατροφική πρόσληψη των ανδρών, επηρέασε έντονα τη διατροφική πρόσληψη των γυναικών και αυτή με τη σειρά της επηρέασε το έμβρυο. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το βάρος του πατέρα, μπορεί να έχει επίδραση μεταξύ των γενεών, επηρεάζοντας το βάρος του παιδιού.

«Η υγεία και η διατροφή των ανδρών για τη γονιμότητα παραβλέπονται, αλλά είναι τόσο σημαντικές», λέει η Shelley Wilkinson, διαιτολόγος, μία από τους συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και πλέον εργαζόμενη  στη Lifestyle Maternity, μια ιδιωτική κλινική στην Αυστραλία που εξειδικεύεται σε υποστήριξη της γονιμότητας. «Μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την υγεία των εγγονιών τους».

Η Wilkinson υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης τυχόν αλλαγών ως ζευγάρι. «Αν ένα άτομο ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες, το άλλο άτομο είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο», λέει. "Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη των γυναικών καθώς και των ανδρών για να κάνουμε υγιεινές αλλαγές. Διαφορετικά, χάνουμε τη μισή μάχη."

Μια ευεργετική αλλαγή μπορεί να είναι η αύξηση της ποσότητας λίπους στη διατροφή του ζευγαριού – αρκεί να είναι το σωστό είδος λίπους. Ωφέλιμα λιπαρά βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, σολομό, αβοκάντο και ελαιόλαδο. 

Ωστόσο, τα τρανς λιπαρά οξέα – τα οποία μπορεί να προέρχονται από φυσικές ή βιομηχανικές πηγές, και βρίσκονται για παράδειγμα στη μαργαρίνη, τα ντόνατς, τα τηγανητά τρόφιμα και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα – σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο στειρότητας.



Σχετικά Άρθρα