ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέσα στις τόσες παγκόσμιες ημέρες και μία... ανάποδη

13 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Η 11η Νοεμβρίου έχει οριστεί τα τελευταία χρόνια ως η μέρα για όσους και όσες δεν έχουν βρει σύντροφο ή έχουν επιλέξει να ζήσουν για πάντα χωρίς μόνιμη σχέση στη ζωή τους. Η Single’s Day (ή Bachelor’s Day) γιορτάζει τη προσωπική, κατ' επιλογήν μοναχικότητα!

Σε ό,τι αφορά τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών, οι επιστημονικές μελέτες διίστανται:

Άλλες καταλήγουν σε συμπέρασμα ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι κατά μέσον όρο σε καλύτερη φόρμα και ψυχική κατάσταση από τους σοβαρά δεσμευμένους και παντρεμένους, ενώ άλλες τους δίνουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Ανθρώπου Max Planck στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι οι singles είναι πιο αδύνατοι με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν και τα παντρεμένα ζευγάρια τρώνε συνήθως πιο υγιεινά, οι ερευνητές απέδωσαν τα αποτελέσματα στο ότι αθλούνται λιγότερο και έχουν σημαντικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος. 

Εξάλλου, οι singles προωθούν πιο συχνά τη συναισθηματική και ψυχολογική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχουν ισχυρότερη αίσθηση αυτάρκειας και πληρότητας, τα "πάνε" δηλαδή πιο καλά με τον εαυτό τους!

Ταυτόχρονα, στην εργασία τους είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί και καταλαμβάνουν συχνότερα ανώτερες θέσεις. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletinτη συσχέτισε την επαγγελματική αυτή άνοδο με το μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο, τις στενότερες φιλίες και τον περισσότερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους όσοι ζουν μόνοι χωρίς σύντροφο και παιδιά.

Τέλος, οι μοναχικοί άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Social and Personal Relationships, είναι πιο κοινωνικοί και φροντίζουν περισσότερους τους φίλους και τα συγγενικά τους πρόσωπα ενώ ταυτόχρονα υιοθετούν καθημερινότητα με σωματική δραστηριότητα και διασκεδάσεις.

Ουσιαστικά το μόνο αρνητικό που φαίνεται να έχουν, αφορά ειδικά τους άνδρες μοναχικούς, που έχουν πιο χαμηλό προσδόκιμο ζωής διότι δεν συνηθίζουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, κάτι με το οποίο ασχολούνται συνηθέστερα οι γυναίκες για τους άνδρες τους.

Σχετικά Άρθρα