ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη συνδέει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με προσωρινή αλλαγή στην έμμηνο ρύση

30 September 2022, 18:00

images

Οι γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID-19, ανέφεραν ελαφρώς μεγαλύτερους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αλλά η αλλαγή ήταν προσωρινή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Medicine.

«Σε σύγκριση με την ομάδα των μη εμβολιασμένων, τα εμβολιασμένα άτομα είχαν αύξηση στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου λιγότερο από μία ημέρα με την πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, από πανεπιστήμια στο Όρεγκον, τη Μασαχουσέτη, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο. «Εκείνες που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου για την COVID-19 σε έναν μόνο κύκλο, είχαν αύξηση στη διάρκεια του κύκλου κατά 3,70 ημέρες σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες».

Η εμβολιασμένη ομάδα είχε μια αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου περίπου 0,71 ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, είπαν οι συγγραφείς. Σημειώθηκε επίσης μια «σημαντική αύξηση» στο ποσοστό των ερωτηθεισών που είχαν μεγαλύτερη από 8 ημέρες αύξηση στη διάρκεια του κύκλου τους, είπαν οι συγγραφείς, διαπιστώνοντας ότι το 13,5% των εμβολιασμένων ατόμων και το 5% των μη εμβολιασμένων συμμετεχουσών, το ανέφεραν.

«Δεν βρήκαμε διαφορές στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως σε καμία ομάδα εμβολιασμένων ατόμων, σε σύγκριση με την μη εμβολιασμένη ομάδα», αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Οι αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου δεν παρέμειναν στον κύκλο μετά τον εμβολιασμό, είπαν οι συγγραφείς – εκτός από την ομάδα που έλαβε δύο δόσεις σε έναν κύκλο-.

Οι συγγραφείς εξέτασαν σχεδόν 20.000 γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 250.000 εμμηνορροϊκούς κύκλους, και κατέγραψαν τα δεδομένα τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Natural Cycles μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 7 Νοεμβρίου 2021. Για τις εμβολιασμένες, εξέτασαν τρεις κύκλους προ του εμβολίου και τουλάχιστον τον πρώτο κύκλο δόσης εμβολίου COVID -19, ενώ για τις μη εμβολιασμένες, περιλάμβαναν τέσσερις έως έξι κύκλους από παρόμοια χρονική περίοδο.

Οι συμμετέχουσες προέρχονταν από διάφορες χώρες, αλλά κυρίως από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σχεδόν τα 2/3  των 15.000 εμβολιασμένων συμμετεχουσών είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, αν και ορισμένες είχαν επίσης λάβει τα εμβόλια Johnson & Johnson, Moderna και Oxford-AstraZeneca μεταξύ άλλων.

"Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για την παροχή συμβουλών στις γυναίκες σχετικά με το τι να περιμένουν μετά τον εμβολιασμό", δήλωσε η Δρ. Diana Bianchi, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), σε δελτίο τύπου . «Οι αλλαγές μετά τον εμβολιασμό φαίνεται να είναι μικρές, εντός του φυσιολογικού εύρους διακύμανσης και προσωρινές».

Η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς, λένε οι συγγραφείς, όπως, για παράδειγμα, ότι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικό τρόπο αντισύλληψης δεν συμμετείχαν. Πάντως, τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ίδια ομάδα ερευνητών που επικεντρώθηκε στις γυναίκες στις ΗΠΑ.


Σχετικά Άρθρα