ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μάς φέρνει πιο κοντά, μάς χαλαρώνει και μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό

18 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Φαντάζει "μαγικό" να υπάρχει κάτι που κάνει όσα... υπόσχεται ο τίτλος αλλά όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει και το έχουμε όλοι δοκιμάσει...

Ο λόγος γίνεται για το κόκκινο κρασί που όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς δεν είναι σύνηθες να μάς προτείνουν κάτι...ευχάριστο για να μην κολλήσουμε κορωνοϊό!

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, η κατανάλωση ενός έως τεσσάρων ποτηριών κόκκινου κρασιού την εβδομάδα φαίνεται να σχετίζεται με περίπου 10% μείωση του κινδύνου νόσησης από COVID-19. Ενώ η κατανάλωση πέντε ή περισσοτέρων ποτηριών ανά εβδομάδα σχετίζεται με 17% μείωση του κινδύνου. Αυτό από μόνο του τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι κολλάμε κανονικά κορωνοϊό αλλά δεν αναπτύσσουμε τη νόσο COVID-19. 

Εξάλλου, όπως έδειξε η ίδια έρευνα, η κατανάλωση λευκού κρασιού και σαμπάνιας ήταν επίσης προστατευτική, το όφελος ήταν μικρότερο του κόκκινου κρασιού. Αντίθετα η μπίρα σχετίστηκε με 7%-28% αυξημένο κίνδυνο νόσησης με COVID-19.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από μεγάλη προοπτική μελέτη, δηλαδή οι συμμετέχοντες είχαν ενταχθεί σε αυτή και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για μεγάλο εύρος χρόνου και οι επιστήμονες συνέλεγαν πληροφορίες για την υγεία και τις συνήθειες τους. Κι ενώ η μελέτη UK Biobank έχει έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ατόμων που λαμβάνουν μέρος, η παρούσα ανάλυση περιορίστηκε σε έναν απλό συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και διάγνωσης της λοίμωξης COVID-19.

Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης ατόμων που ζούσαν κανονικά τη ζωή τους και αυτό που μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί, είναι ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστεί κανείς με COVID-19. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι το κόκκινο κρασί είναι ο πραγματικός λόγος που ο κίνδυνος νόσησης είναι μικρότερος.

Αντιθέτως άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι τανίνες και οι κατεχίνες στο κόκκινο κρασί ωφελούν την καρδιά και τα αγγεία, με το κρασί αυτό να θεωρείται ένα από τα πιο αφροδισιακά "τρόφιμα"- ποτά, καθώς ωφελώντας τα αγγεία δημιουργεί τις συνθήκες για καλύτερη στύση στον άνδρα και ευκολότερους οργασμούς στη γυναίκα.

Σχετικά Άρθρα