ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λυκοπένιο για υγεία του προστάτη και ποιοτικότερο σπέρμα

25 Νοεμβρίου 2020, 18:00

images

Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες και το οποίο έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με την ανδρική γονιμότητα και την υγεία του προστάτη αδένα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται "φάρμακο". Αυτό αναφέρει μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι 56 άνδρες που συμμετείχαν σε αυτήν, έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο που είναι ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας. Το αποτέλεσμα ήταν να αποδειχτεί με εξετάσεις ότι είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής Δρ Λιζ Ουίλιαμς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό European Journal of Nutrition. Σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα. Οι άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη κλήθηκαν να τρώνε δύο κιλά ντομάτες την ημέρα ώστε να λάβουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά.

Από τους συμμετέχοντες στη διάρκειας 12 εβδομάδων κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (placebo).

Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα, χαρακτηριστικό που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν πιο μεγάλη κλινική μελέτη για να επιβεβαιώσουν το συμπέρασμα αυτής της περιορισμένης σε συμμετέχοντες.

Σχετικά Άρθρα