ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Λογιστής ή ονειροπόλος»: Ποιον από τους δύο ρόλους έχετε στη σχέση σας;

04 Απριλίου 2022, 18:00

images

Στις ερωτικές σχέσεις είναι πολύ δύσκολο δύο άνθρωποι να έχουν τον ίδιο χαρακτήρα. Συνήθως, αλληλοσυμπληρώνονται κι αυτό αρκεί. Σύμφωνα με ειδικούς, στις σχέσεις κάθε άτομο παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο: Αυτό που η ψυχοθεραπεύτρια από το Ηνωμένο Βασίλειο, Philippa Perry αποκαλεί «τον ονειροπόλο ή το λογιστή».

Σύμφωνα με την Perry, «ένας από τους δύο κάνει όλα τα μεγάλα όνειρα (ας πάμε στην Ταϊλάνδη για ένα χρόνο, ας ξεκινήσουμε μια επιχείρηση μαζί, έχω μια φανταστική ιδέα για να κάνω μια ταινία!. Την ίδια ώρα ο άλλος θα κάνει τα logistics (τακτοποίηση του φόρου, πληρωμή των λογαριασμών, κράτηση πτήσεων)».

Όπως σημειώνει εξάλλου η θεραπεύτρια Sally Baker, ο ονειροπόλος είναι ο «δημιουργικός ρόλος». 

«Είναι αυτός που είναι επεκτατικός, χωρίς περιορισμούς, είναι αυτός που έρχεται με ιδέες και φιλοδοξίες», αναφέρει και συνεχίζει: «Εν τω μεταξύ, ο λογιστής είναι αυτός που πρέπει να κάνει τον προϋπολογισμό, να σχεδιάσει και να θέσει κάποιος περιορισμούς γύρω από τα όνειρα του ονειροπόλου».

Για παράδειγμα, ο ονειροπόλος μπορεί να προτείνει να πάτε στην Ασία για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ ο λογιστής μπορεί να πει ότι αυτό δεν είναι δυνατό, αλλά μπορούμε να πάμε στο Βιετνάμ για ένα μήνα, ή ακόμα, μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι αυτό προγραμματισμένα σε μερικά χρόνια.

Ουσιαστικά, πρόκειται για διαπραγμάτευση: «Ο λογιστής διαπραγματεύεται τις φιλοδοξίες του ονειροπόλου».

Ενώ και οι δύο ρόλοι είναι απαραίτητοι – χωρίς τον λογιστή, οι ιδέες του ονειροπόλου δεν θα εκπληρώνονταν ποτέ, και χωρίς τον ονειροπόλο δεν υπάρχουν ιδέες – υπάρχει μια ανησυχία ότι ο λογιστής μπορεί να γίνει ο «κακός αστυνομικός», όπως λέει η Baker.

Σύμφωνα με την ίδια, σε μια ισορροπημένη σχέση, οι ρόλοι «εναλλάσσονται και δεν είναι σταθεροί, ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν χρόνο να διαδραματίζουν και τους δύο ρόλους,, είτε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ενός μήνα ή της σχέσης στο σύνολό της.

Σε όποια κατηγορία λοιπόν κι αν ανήκετε συνήθως, να ξέρετε ότι θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει εναλλαγή των ρόλων, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη ισορροπία.  


Σχετικά Άρθρα