ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λέμε ασυνείδητα ψέματα για να αρέσουμε

08 Νοεμβρίου 2019, 14:25

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Rochester και το  Interdisciplinary Center Herzliya έκαναν μια ιδιαίτερη ανακάλυψη: Όταν σκεφτόμαστε το σεξ και τις σεξουαλικές σχέσεις, προσαρμόζουμε την πραγματικότητα στα δεδομένα που πιστεύουμε ότι θα μας κάνουν πιο θελκτικούς στο αντικείμενο του πόθου μας.

Δηλαδή στην πραγματικότητα χάνουμε την ειλικρίνειά μας και φερόμαστε ασυνείδητα όπως θα ήθελε ο άλλος-η να φερθούμε. Αλλά δεν το κάνουμε συνειδητά επειδή είμαστε ψεύτες. Το κάνουμε ασυνείδητα για να κερδίσουμε την εύνοια του εραστή ή της ερωμένης μας.

Δεν είναι κάτι ξένο στην ανθρώπινη φύση… Όταν θέλουμε να μας συμπαθήσουν, φερόμαστε πιο ευγενικά από ό,τι συνήθως. Το ίδιο κάνουμε λοιπόν και στις νέες ερωτικές – σεξουαλικές σχέσεις. Δεν είμαστε ο εαυτός μας, αλλά μία σημαντικά βελτιωμένη «έκδοση» αυτού που αρέσει περισσότερο σε αυτόν που θέλουμε να κερδίσουμε.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, και ειδικά τους επικεφαλής Δρ Gurit Birnbaum και Harry Reis, καθηγητές του Πανεπιστημίου, φτιάχνουμε με το μυαλό μας μια εικόνα του εαυτού μας με συγκεκριμένες συμπεριφορές, και μετά την εμφανίζουμε – σαν να παίζουμε θεατρικό έργο- στον άλλον. Σκοπός μας είναι να αρέσουμε. Να γίνουμε αποδεκτή. Να μας ποθήσουν. Δεν είναι να πούμε ψέματα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό κάνουμε στην αρχή μιας σχέσης, μέχρι να χαλαρώσουμε και να βγει ο 100% αληθινός μας εαυτός.

Οι άνθρωποι που μελετήθηκαν  στο πλαίσιο της έρευνας ήταν ηλικίας μεταξύ 21 και 32 ετών και υποβλήθηκαν σε δεκάδες διαφορετικά ψυχολογικά πειράματα.

Ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, χαρακτήρα, βαθμού ωριμότητας, φύλου αλλά κι αν ήταν ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι, είχαν λίγο ως πολύ την τάση να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τον πιθανό μελλοντικό τους σύντροφο με κινήσεις, εκφράσεις και άλλα που δεν κάνουν συνήθως.

Ο καθηγητής  Reis μάλιστα εξηγεί ότι «κάνουμε τον άλλο να μας δει μέσα από μια εικόνα σεξουαλική που τεχνικά την πυροδοτεί συγκεκριμένο κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την σεξουαλικότητα».

Σε ένα από τα πρώτα πειράματα που έκαναν, ζήτησαν από  54 γυναίκες και 54 άνδρες να απαντήσουν σε ένα δίλημμα. Μετά τους χώρισαν σε ζευγάρια και τους ζήτησαν να διαφωνήσουν μεταξύ τους με επιχειρήματα για το ίδιο θέμα.

Κι αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι ενώ αρχικά είχαν μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για το δίλημμα που τους ετέθη, μόλις βρέθηκαν μαζί με έναν εκπρόσωπο του ίδιου (αν ήταν ομοφυλόφιλοι) και του άλλου φύλου (αν ήταν ετερόφυλοι), μαλάκωσαν και άρχισαν να προσαρμόζονται σε αυτά που έλεγε ο άλλος. Αυτό άλλωστε είναι και η επιτομή του φλερτ. Λίγη αντίρρηση και πολλή συμφωνία!

ΠΗΓΗ

Journal of Experimental Social Psychology

Σχετικά Άρθρα