ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολπίτιδες για τις γυναίκες, ουρηθρίτιδες για τους άνδρες

28 Ιουλίου 2021, 18:00

images

Οι κολπίτιδες στις γυναίκες και οι ουρηθρίτιδες στους άνδρες είναι τα συχνότατα προβλήματα του καλοκαιριού τα οποία όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν οφείλονται μόνο στην ερωτική ζωή αλλά και στη χρήση πισίνας, στο μπάνιο στη θάλασσα και άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες...

Εμφανίζονται με τη μορφή δύσοσμου, διαφορετικού χρώματος ανάλογα με το μικρόβιο, συνήθως βλεννώδους εκκρίματος από τον κόλπο και την ουρήθρα, ενώ μπορεί να συνοδεύονται με πόνο στα έσω και έξω γεννητικά όργανα στις γυναίκες, στο πέος, στο περίναιο και τους όρχεις στον άνδρα, πυρετό και επώδυνη εκσπερμάτιση. 

Προκαλούνται από ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων, τριχομονάδες, χλαμύδια, ουρεόπλασμα, γονόκοκκο (βλενόρροια) και δεν είναι τόσο αθώα όσο παλαιότερα πιστεύαμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παλαιότερες και επαναλαμβανόμενες ουρηθρίτιδες αποτελούν τη συχνότερη αιτία στενωμάτων ουρήθρας στον άνδρα. Αποτελούν ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράγοντα για την ανδρική κυρίως υπογονιμότητα. 

Χρήσιμο είναι ως εκ τούτου να τηρούμε σωστή υγιεινή στα γεννητικά όργανα το καλοκαίρι, να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό σε επαφές με ανθρώπους που δεν αποτελούν τη μόνιμη σχέση μας, να σκουπίζουμε καλά την περιοχή και να μην αφήνουμε τα μαγιό να στεγνώνουν επάνω μας διατηρώντας επί ώρα την υγρασία στο σημείο. Όταν δούμε ύποπτα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με γυναικολόγο ή ουρολόγο!

Σχετικά Άρθρα