ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολεόσπασμος και δυσπαρεύνια: Τα συμπτώματα που "πονούν"τη γυναικεία σεξουαλικότητα

17 Ιανουαρίου 2020, 18:05

images

Κολεόσπασμο έχει μια γυναίκα όταν ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί η πράξη. Δυσπαρευνία είναι ο πόνος κατά την κολπική διείσδυση. Η συχνότητα  της δυσπαρευνίας εκτιμάται στο 10%-15% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και αυξάνεται στο 30% σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις εμποδίζουν τις γυναίκες να χαρούν το σεξ και οδηγούν σε ψυχολογικά προβλήματα και χωρισμούς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι πανευρωπαϊκά, το 2% των ζευγαριών δεν έχει πετύχει ποτέ διείσδυση λόγω του κολεόσπασμου ή της δυσπαρεύνιας κυρίως όμως λόγω του πρώτου.

Για τη δυσπαρεύνια τα οργανικά αίτια μπορεί να φλεγμονές, ενδομητρίωση, ουρολοιμώξεις, ατροφία του κόλπου λόγω κυρίως εμμηνόπαυσης. Στα ψυχολογικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνεται κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές ή και φόβος για το σεξ.

Το πρώτο βήμα επίλυσης των προβλημάτων αυτών είναι να ενημερωθεί η γυναίκα από ειδικευμένο σεξολόγο ή από τον/την γυναικολόγο της. Και είναι αυτό το πρώτο, μεγάλο βήμα καθώς τόσο οι γυναίκες που είναι μόνες τους όσο και τα ζευγάρια αρνούνται να συζητήσουν το πρόβλημα με ειδικό.

Η διάγνωση θα γίνει με τη λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων.  Η θεραπεία των διαταραχών σεξουαλικού πόνου περιλαμβάνει ενημέρωση, ειδική εκπαίδευση με ασκήσεις, ψυχολογική στήριξη του ζευγαριού ώστε να έρθει πιο κοντά ψυχικά και σωματικά, και έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων που συντηρούν το πρόβλημα.

Υπάρχουν εξάλλου τοπικά φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ξηρότητα του κόλπου ενώ και φάρμακα από στόματος μπορούν κατά περίπτωση να βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα.

ΠΗΓΗ

Binik Y Principles and Practice of Sex Therapy ed Leiblum S, 4th ed., 2007

Σχετικά Άρθρα