ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κήλη στους άνδρες: Μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε διάφορα επίπεδα

24 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Η κήλη είναι το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα, από το οποίο μπορεί να προβάλει κάποιο σπλάχνο, όπως για παράδειγμα, το έντερο. Πολλές κήλες εμφανίζονται στην κοιλιά (κοιλιοκήλες) αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο άνω μέρος του μηρού (μηροκήλες) και στη βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλες). Μερικές φορές μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη επικίνδυνων επιπλοκών.

Εξηγεί ο Δρ Κ. Κωνσταντινίδης, διευθυντής γενικής, βαριατρικής, λαπαροσκοπικής, ρομποτικής χειρουργικής:

Η κήλη μπορεί να είναι συγγενής (δηλαδή πρόβλημα εκ γενετής) ή επίκτητη (αναπτύσσεται λόγω αδυναμίας των ιστών ή μετά από κάκωση ή χειρουργική επέμβαση). Είναι αρκετά συχνές καθώς προσβάλλεται ένα 10%-15% του πληθυσμού. Τόσο οι άνδρες , όσο και οι γυναίκες, μπορεί να πάσχουν από κήλες.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι κήλες γενικά τείνουν να μεγαλώνουν και τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν. Αν αμεληθεί, μία κήλη μπορεί να επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκληθεί περίσφιξη, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές που φτάνουν μέχρι και τη νέκρωση του εντέρου!

Τα παρακάτω σημάδια συνδέονται με το ενδεχόμενο περισφιγμένης κήλης:

- Έντονο κοιλιακό άλγος ή διάταση της κοιλίας (μετεωρισμός).
- Ναυτία και έμετοι.
- Ερυθρότητα, ευαισθησία ή και πόνος στη θέση προβολής/ διόγκωσης της κήλης.
- Η αποκλειστική θεραπεία της κήλης είναι η χειρουργική επέμβαση.

Βουβωνοκήλη – Οσχεοβουβωνοκήλη

Το έντερο ή η ουροδόχος κύστη προεξέχουν μέσω του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα. Η βουβωνοκήλη είναι ο συχνότερος τύπος κήλης, ειδικά μεταξύ των ανδρών, λόγω μιας φυσικής αδυναμίας που έχουν σε αυτήν την περιοχή.

Αντιμετώπιση: Η λαπαροσκοπική χειρουργική επιτρέπει την αποκατάσταση της κήλης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, διασφαλίζοντας το λιγότερο δυνατό τραυματισμό μυών και λοιπών ιστών της κοιλιάς, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για αθλητές υψηλού επιπέδου.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν περιλαμβάνει τομές, αλλά μικρές οπές, μέσα από τις οποίες εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το λαπαροσκόπιο, το οποίο χάρη σε μία ειδική μικροκάμερα που διαθέτει, επιτρέπει στο χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μεγέθυνση, σε μία οθόνη. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός πλέγματος στο σημείο της κήλης.

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης;

Η επέμβαση διεξάγεται μέσα από 3 μικροτομές, μία των 8 χιλιοστών κάτω από τον ομφαλό από όπου εισάγεται το οπτικό λαπαροσκόπιο High Definition και δύο των 5 χιλιοστών στη μέση γραμμή χαμηλά στη κοιλιά, μέσω των οποίων εισέρχονται τα εργαλεία.

Το λαπαροσκόπιο συνδέεται με οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Με μικροχειρουργική τεχνική ανατάσσεται η κήλη και το αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με πλέγμα. Το πλέγμα, διαστάσεων 10×16εκ,  είναι μη απορροφήσιμο και απόλυτα συμβατό με το σώμα.

Χρησιμοποιούμε την εξωπεριτοναϊκή τεχνική (TEP – Totally Extraperitoneal Repair) (Link με τη σχετική ενότητα), η οποία θεωρείται η πλέον ασφαλής μέθοδος αποκατάστασης της βουβωνοκήλης με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στη κλινική μας από το 1991 με ποσοστό υποτροπής μικρότερο του 0.5%. Η προσωπική εμπειρία, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες διεθνώς για ένα χειρουργό, ξεπερνά τις 3.000 επεμβάσεις αυτού του είδους.

Η ρομποτική αποκατάσταση της κήλης χαρακτηρίζεται από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

- Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών, καθώς αποφεύγεται η μεγάλη τομή του ανοικτού χειρουργείου.
- Μηδαμινή απώλεια αίματος.
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
- Αποφυγή επιπλοκών και ελαχιστοποίηση του κινδύνου υποτροπών.
-Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και την άθληση.

Επιπρόσθετα, οι τεχνικές ρομποτικής αποκατάστασης κήλης που εφαρμόζονται από τον Δρ. Κωνσταντινίδη, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για την αποκατάσταση μεγάλων κηλών, με διάμετρο άνω των 7 – 8 εκατοστών και δεν αφήνουν επιπλοκές.

Σχετικά Άρθρα