ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Κάταγμα" πέους: Κι όμως υπάρχει

16 Δεκεμβρίου 2019, 18:05

images

Καταρχάς το πέος δεν περιέχει οστά οπότε δεν είναι δυνατόν να πάθει το κλασικό "κάταγμα". Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ινώδης χιτώνας που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα εσωτερικά του πέους παθαίνει ρήξη, και αυτό γίνεται αντιληπτό με έντονο πόνο, έναν ξερό ήχο ραγίσματος και αιφνίδια υποχώρηση της στύσης.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα αιμάτωμα το οποίο καταλαμβάνει το πέος και το όσχεο και μπορεί να επεκτείνεται μέχρι ακόμα την κοιλιά. Δυστυχώς στις πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και τραυματισμός της ουρήθρας, και ο ασθενής να εμφανίσει για δυσκολία στην ούρηση και αιματουρία.

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση συμβαίνει όταν ένα πέος σε στύση τραυματιστεί είτε κατά τη σεξουαλική επαφή τον αυνανισμό ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ασθενής πρέπει να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια -δεν μπορεί άλλωστε να κάνει αλλιώς καθώς πρήζεται και πονάει-. Ο γιατρός θα κάνει κλινική εξέταση, μπορεί να προχωρήσει ή όχι σε υπερηχογραφικό έλεγχο ή ακόμα και σε μαγνητική τομογραφία για να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. 

Εάν διαγνωστεί απλή κάκωση του πέους, με ένα ελαφρύ αιμάτωμα χωρίς ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων, συστήνεται συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και επιθέματα με πάγο. Εάν όμως διαγνωστεί ρήξη, δηλαδή τυπική εικόνα κατάγματος του πέους, ή και τραυματισμός της ουρήθρας, τότε η θεραπεία είναι η άμεση χειρουργική αποκατάσταση, εντός πέντε ωρών από το συμβάν. 

Αν το κάταγμα του πέους δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά εντός αυτού του διαστήματος, υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει ο άνδρας μόνιμο πρόβλημα στήσης και παραμόρφωση του πέους. 

ΠΗΓΗ

European Association of Urology



Σχετικά Άρθρα