ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρδιοπάθειες και σεξ: Τι ισχύει

27 September 2021, 18:00

images

Οι καρδιοπάθειες στις μέρες μας προσβάλλουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με επιπτώσεις σημαντικές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την πρόκληση της στεφανιαίας νόσου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση, ενοχοποιούνται παράλληλα και για την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης η διάγνωση και μόνο μιας καρδιοπάθειας συχνά προκαλεί αγχώδεις εκδηλώσεις ή ακόμα και κατάθλιψη και στα δύο φύλα με αρνητική επίδραση στη διάθεση για σεξ. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να βαίνει προοδευτικά επιδεινούμενο σε περιπτώσεις εξελισσόμενης στεφανιαίας νόσου ή ακόμα περισσότερο, καρδιακής ανεπάρκειας.  

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η επίδραση της φαρμακευτικής θεραπείας. Οι β-αναστολείς είναι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες κλπ. Μπορεί να επιδεινώσουν προβλήματα στύσης, ιδιαίτερα αν υπάρχει προδιάθεση. Τα διουρητικά (π.χ. φουροσεμίδη) μπορεί επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στη στυτική λειτουργία αν και σε μικρότερο βαθμό. Το ίδιο κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως είναι οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης έχει αναφερθεί να έχουν επιφέρει ελάττωση της στυτικής απόδοσης. Αντίθετα, άλλα φάρμακα για την υπέρταση, όπως είναι οι αναστολείς ασβεστίου (αμλοδιπίνη, νιφεδιπίνη κλπ) μπορεί να έχουν έως και θετική επίδραση.

Στην ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση του καρδιοπαθούς πρέπει να υπάρχει μια σφαιρική προσέγγιση. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και όπου απαιτείται, παρέμβαση από ειδικό. Ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής θεραπείας πρέπει να υπολογίζει τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Όσον αφορά τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (σιντεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδαναφίλη κλπ) πρέπει η ενδεχόμενη χρήση τους στον καρδιοπαθή να αξιολογείται από τον καρδιολόγο. Δεν μπορούν να συγχορηγούνται με κάποιες κατηγορίες καρδιολογικών φαρμάκων όπως είναι τα νιτρώδη. Επίσης δεν συνιστώνται σε ασθενείς με ασταθή στεφανιαία νόσο ή σοβαρές αρρυθμίες.

Η σεξουαλική ζωή δεν σταματά για τον καρδιοπαθή. Πρέπει όμως να συζητιέται με το θεράποντα γιατρό και σε κάποιες περιπτώσεις να γίνονται θεραπευτικές τροποποιήσεις ή να καθορίζονται κάποια όρια.      

*Ευχαριστούμε τον ειδικό καρδιολόγο Νικόλαο Σμυρνιούδη για τις πληροφορίες.


Σχετικά Άρθρα