ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο να υποστούν απιστία

30 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Μελέτη της Δρ Meghna Mahambrey από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος τύπος ανθρώπου είναι που υφίσταται την απιστία στη σχέση;» διερευνώντας τις πτυχές της προσωπικότητας των ανθρώπων που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στην απιστία... Και βρήκε ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε πολλούς!

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούσαν ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, με την ανάλυση να επικεντρώνεται σε 1.577 άτομα, εκ των οποίων οι 898 ήταν έγγαμοι μεσήλικες. Από το συνολικό δείγμα, το 19% ανέφερε ότι είχε πέσει θύμα απιστίας κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα των συμμετεχόντων, ρωτώντας τους πόσο καλά τους περιέγραφαν πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ήταν:

- Η εξυπνάδα και ο "ανοιχτός" χαρακτήρας.

- Η ευσυνειδησία και εργατικότητα.

- Η εξωστρέφεια.

- Η τερπνότητα και η συμπόνοια.

- Ο κυκλοθυμικός και νευρικός.

Δημιούργησαν επίσης μία λίστα με διάφορες εμπειρίες ζωής και κάλεσαν τους συμμετέχοντες να ελέγξουν αν ισχύει κάτι από όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της «συζυγικής/συντροφικής απιστίας».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλά στοιχεία παίζουν ρόλο στην απιστία, εκτός από την προσωπικότητα, η βασική ερευνήτρια συμπεριέλαβε και παράγοντες όπως η ηλικία, η μόρφωση, το φύλο, η εθνικότητα και η θρησκεία. Μετά την στατιστική προσαρμογή των στοιχείων σε αυτούς τους παράγοντες, διαπίστωσε ότι, από όλο το δείγμα, εκείνοι που ήταν πιο ευσυνείδητοι (περισσότερο φροντιστικοί, λιγότερο εργατικοί και οργανωτικοί) ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα σύντροφο που τους απατά.

Όταν έκανε παρόμοια ανάλυση στο δείγμα των παντρεμένων, η Δρ Mahambrey παρατήρησε το ίδιο μοτίβο όσον αφορά στην ευσυνειδησία, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι και οι άνθρωποι που ήταν πιο έτοιμοι να βοηθήσουν τους άλλους, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν την απιστία.

Σχετικά Άρθρα