ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποια σεξουαλικά προβλήματα είναι αμιγώς ψυχολογικά

03 Δεκεμβρίου 2021, 18:00

images

Υπάρχουν κάποια σεξουαλικά προβλήματα που είναι αμιγώς οργανικά, κάποια που το οργανικό ή ορμονικό πρόβλημα αλληλεπιδρά με κακή ψυχολογία, και κάποια που είναι αμιγώς ψυχολογικά. Σε αυτά τα τελευταία εντάσσονται οι περισσότερες περιπτώσεις ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση, παρότι υπάρχουν και κάποιοι -μεγαλύτεροι συνήθως-, που βιώνουν το πρόβλημα εξαιτίας προστατίτιδας ή νευρολογικών παθήσεων.

Η παραδοχή από κάποιον ότι έχει πρόβλημα κι ότι σχετίζεται με την κακή ψυχολογία του, είναι μάλιστα το πιο δύσκολο αλλά και καθοριστικό βήμα για να ξεκινήσει μια πορεία προς την απαλλαγή από αυτό. Οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι είναι από τη μεγάλη τους λαχτάρα για τη γυναίκα, ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν κάνουν συχνά σεξ ή ότι θα λυθεί από μόνο του όταν μεγαλώσουν...

Οι σεξολόγοι, οι ουρολόγοι και φυσικά οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι συμφωνούν όμως ότι πρόκειται απλά για μια έκφραση της υποβόσκουσας ή εκδηλωμένης κατάθλιψης.

Όπως αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος- ανδρολόγος Κ.Ρόκκας, "η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Η διέγερση των κέντρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού έχει ως αποτέλεσμα περισταλτικές κινήσεις μυών του πυελικού εδάφους που οδηγούν στην εκτίναξη του σπέρματος από το έξω στόμιο της ουρήθρας... Σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα".

Πριν πάει ωστόσο κάποιος στο γιατρό να αναζητήσει λύση, πρέπει να είναι σίγουρος ότι υποφέρει όντως από πρόωρη εκσπερμάτιση. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα όταν δημιουργεί... πρόβλημα. Όταν δηλαδή ο ίδιος ο άνδρας δεν μπορεί να χαρεί τη διείσδυση, επειδή έρχεται άμεσα σε οργασμό και βέβαια όταν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη σύντροφό του, που χρειάζεται μερικά λεπτά επαφής...

Με τυπικούς όρους η δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται ως:

Σοβαρή: Εκσπερμάτιση μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.
Μέτρια: Εκσπερμάτιση μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα.
Ελαφριά: Εκσπερμάτιση μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα.

Σχετικά Άρθρα