ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάνουμε συνεχώς το ίδιο λάθος στις σχέσεις μας; Γιατί;

17 Νοεμβρίου 2020, 18:00

images

Οι άνθρωποι ψάχνουμε την αγάπη στον ίδιο τύπο συντρόφου παρότι έχουμε αποτύχει στο παρελθόν να βρούμε έτσι την ευτυχία... Το γεγονός αποδεικνύεται από νέα έρευνα η οποία διεξήχθη από κοινωνικούς ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Είναι σύνηθες όταν μία σχέση τελειώνει, οι άνθρωποι να ρίχνουν την ευθύνη για τον χωρισμό στον πρώην σύντροφό τους και να αποφασίζουν να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τύπο συντρόφου. Ωστόσο η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει μία ισχυρή τάση να επιλέγουμε πάλι ανθρώπους με παρόμοια προσωπικότητα», δήλωσε o Δρ Yoobin Park, επικεφαλής της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μία εν εξελίξει μελέτη σε ζευγάρια και οικογένειες, ο Δρ Park και ο συνεργάτης του Geoff MacDonald, συνέκριναν τις προσωπικότητες από τους νυν και τους πρώην συντρόφους 332 ανθρώπων. Το βασικό εύρημά τους ήταν η ύπαρξη μίας αξιοσημείωτης ομοιότητας στις προσωπικότητες των συντρόφων.

Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε μάλιστα ότι οι νυν σύντροφοι των συμμετεχόντων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους με παρόμοιο τρόπο με τους πρώην συντρόφους.

«Ο βαθμός συνέπειας από τη μία σχέση στην επόμενη δείχνει ότι οι άνθρωποι μάλλον έχουν ένα “τύπο” προτίμησης όσον αφορά την επιλογή συντρόφου», δηλώνει ο Δρ. MacDonald. «Παρότι τα δεδομένα μας δεν ξεκαθαρίζουν γιατί οι σύντροφοι που επιλέγουμε έχουν παρόμοιες προσωπικότητες, είναι αξιοσημείωτο ότι τις ομοιότητες αυτές πιστοποιούν και οι ίδιοι οι σύντροφοι» συμπληρώνει.

«Η μελέτη μας ήταν ιδιαίτερα ενδελεχής επειδή δεν βασιστήκαμε μόνο στις αναμνήσεις των προσώπων για τις προσωπικότητες των συντρόφων τους, αλλά είχαμε αναφορές και από τους ίδιους τους συντρόφους σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί από την πλευρά του ο Δρ. Park.

«Σε κάθε σχέση, οι άνθρωποι μαθαίνουν στρατηγικές για να δουλεύουν με την προσωπικότητα του συντρόφου τους. Αν η προσωπικότητα του νέου σας συντρόφου μοιάζει με του πρώην συντρόφου σας, σας δίνει την ευκαιρία αυτή τη φορά να ξεκινήσετε μία νέα σχέση με μία καλή βάση», καταλήγει ο Δρ. Park.


Σχετικά Άρθρα