ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμία διάθεση για σεξ: Τι μπορεί να φταίει

11 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Το σεξ στον άνθρωπο δεν γίνεται μόνο για να επιτευχθεί ο σκοπός της τεκνοποίησης (κάτι που συμβαίνει άλλωστε μόνο 2-3 ημέρες το μήνα και μόνο στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία), αλλά και για λόγους σωματικής και ψυχολογικής ικανοποίησης και εκτόνωσης. Τι γίνεται όμως όταν η διάθεση ξαφνικά ...καταποντίζεται;

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας δεν υπάρχουν μυστήρια γύρω από αυτή την κατάσταση. Τα αίτια έχουν να κάνουν είτε με την κακή ψυχολογική κατάσταση, είτε με τη ρουτίνα στο ζευγάρι, είτε με ορμονικές διαταραχές καθώς μεγαλώνουμε. 

Κι ας ξεκινήσουμε από την τελευταία περίπτωση που είναι και η πιο ξεκάθαρη. Τα άτομα μετά τα 50 έτη, άνδρες και γυναίκες, παρουσιάζουν αλλαγές που σε κάποιο βαθμό πλήττουν την ανάγκη τους για σεξ. Οι γυναίκες με την εμμηνόπαυση, τη μείωση των οιστρογόνων και την ατροφία κόλπου, οι άνδρες με τη φυσιολογική καθώς περνούν τα χρόνια διόγκωση προστάτη και τη μείωση της τεστοστερόνης, και οι αλλαγές είναι αναμενόμενες και γνωστές. Το ζευγάρι δεν θέλει και δεν μπορεί να συνευρεθεί το ίδιο συχνά με πριν από 20 χρόνια, και όταν το κάνει, χρειάζονται οι οι δύο περισσότερη υπομονή για να καταφέρουν... Η κατάσταση φυσικά επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια και οι δεκαετίες της ζωής διαδέχεται η μία την άλλη.

Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της φυσιολογικής φθοράς είναι να το αποδεχτούμε και να το αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο και περισσότερα χάδια για το σύντροφό μας. Το ζητούμενο εδώ είναι να μην σταματήσουμε να έχουμε επαφές, ποιοτικές και ικανοποιητικές και για τους δύο, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ συχνές.

Οι περιπτώσεις που τα άτομα είναι κάτω των 50 και τους έχει "φθείρει" η ρουτίνα της μόνιμης σχέσης είναι πιο περίπλοκες. Σε αυτούς χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να στηριχθεί η σχέση και να κάνει ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο. Μερικές ώρες την ώρα την εβδομάδα που θα "ξεκλέψουν" από τις υποχρεώσεις για να κάτσουν αγκαλιά και να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα καθημερινά προβλήματα, προκρίνεται από τους ειδικούς η πιο σωστή κίνηση. Όπως και η επιμονή να θεωρούν το σεξ ευχάριστο, απαραίτητο και σημαντικό για τη σχέση τους.

Τέλος, τα ψυχολογικά προβλήματα είναι η πιο σοβαρή και δυσεπίλυτη κατηγορία μειωμένης λίμπιντο. Όσοι έχουν "βυθιστεί" σε δυσάρεστες σκέψεις είναι φυσικά να μην μπορούν να κάνουν σεξ. Η περίπτωσή τους συνήθως χρήζει επαγγελματικής βοήθειας ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να χαίρονται την καθημερινότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.

Σχετικά Άρθρα