ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη υγεία στον άνδρα με την ουσία λυκοπένιο

21 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Το λυκοπένιο είναι η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες ειδικά όταν συνδυάζονται με λίπος με την μορφή σάλτσας. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα. Αυτό αναφέρει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό υγιών ανδρών, γι’ αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε μεγαλύτερο πληθυσμό, όσο και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό European Journal of Nutrition. Χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το πεπτικό σύστημα. Εναλλακτικά οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες την ημέρα προκειμένου να λάβουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά. Από τους συμμετέχοντες στη διάρκειας 12 εβδομάδων κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό.

Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα. Δηλαδή πόσο γρήγορα κινείται ένα σπερματοζωάριο. Κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα.

Σχετικά Άρθρα