ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακοποιητικοί σύντροφοι και πώς να τους καταλάβουμε νωρίς

28 Ιουλίου 2022, 18:00

images

Κάποιοι το δείχνουν αμέσως με λέξεις ή πράξεις. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, το κρύβουν κατά τους πρώτους μήνες της σχέσης μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι το άλλο πρόσωπο τούς έχει ερωτευθεί και μπορούν να το βάλουν στη θέση του θύματος, να το θυματοποιήσουν δηλαδή... Οι κακοποιητικοί σύντροφοι μπορεί να είναι άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών αλλά συνήθως έχουν ένα λίγο ως πολύ ίδιο προφίλ.

Συνηθέστερα είναι άνδρες. Μεγαλύτεροι από τη γυναίκα. Που με κάθε τρόπο -ήπιο και ύπουλο στην αρχή- την απομακρύνουν από τις φίλες και τους οικείους της. Θέλουν η γυναίκα να εξαρτάται πλήρως από αυτούς οπότε δεν την αφήνουν να εργάζεται, κι αν της το επιτρέψουν, ζητούν να κάνουν τη διαχείριση των χρημάτων της και πηγαίνουν συχνά να την πάρουν εκείνοι από την εργασία της.

Γενικά εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως μέντορες. Ως γοητευτικούς παντογνώστες που θα την μάθουν τα πάντα, θα της καλύψουν όλες τις ανάγκες, θα της υποδείξουν πώς να ντύνεται και να χτενίζεται, ποιους να κάνει παρέα, πώς να συμπεριφέρεται ακόμα και τι να εκφράζει ως άποψη...

Την απομονώνουν από την αρχή: "Οι φίλες σου μάς ζηλεύουν". "Η μαμά σου θέλει να μάς χωρίσει". "Να έρθεις να μείνεις στο δικό μου σπίτι, κοντά στους δικούς μου". "Να μην εργάζεσαι αφού εγώ βγάζω αρκετά χρήματα. Να μείνεις να προσέχεις τα παιδιά". "Να μην πηγαίνεις μόνη σου για ψώνια". "Τι το χρειάζεσαι το δικό σου αυτοκίνητο; Θα σε πηγαίνω εγώ όπου θέλεις".

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ατάκες που λένε όλοι οι κακοποιητικοί σύντροφοι πριν αρχίσουν να επιτίθενται κιόλας λεκτικά ή και σωματικά. Κάθε γυναίκα ή άνδρας που θα δει από νωρίς αυτά τα "σημάδια" με κυρίαρχο την πρόθεση απομόνωσης από τους δικούς του ανθρώπους, πρέπει να κάνει μια συναισθηματική "στροφή" και να φύγει από τη σχέση αυτή και μάλιστα...τρέχοντας!

Σχετικά Άρθρα