ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Κακή εικόνα σώματος": Το σύνδρομο που πλήττει ψυχολογία και σεξουαλική ζωή

01 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Κάποιοι είναι παχουλοί. Κάποιοι άλλοι έχουν ασυνήθιστη κατανομή του βάρους στο σώμα. Κάποιοι τέλος, απλά δεν είναι...τέλειοι και κατάλληλοι για φωτογραφίσεις μόδας. Αλλά αντί να έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους και να επικεντρώνονται στα προσόντα τους, αναπτύσσουν από νέοι αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν "κακή εικόνα σώματος" με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής. Οι προσωπικές σχέσεις δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνονται στο πρόβλημα...

Τα συμπτώματα είναι εμφανή από την πρώτη νεανική ηλικία ή την εφηβεία. Αρνούνται να πάνε για αγορές ρούχων. Αποφεύγουν να βγουν με μαγιό στη παραλία. Φορούν ρούχα φαρδιά και σκούρα. Τραβούν συνεχώς το πουκάμισο ή το μπλουζάκι προς τα έξω και προς τα κάτω. Κοκκινίζουν όταν η συζήτηση έρχεται σε θέματα ομορφιάς, αδυνατίσματος, δίαιτας, μόδας κλπ.

Όταν έρθει δε η ώρα να συνάψουν ερωτικό δεσμό, επιλέγουν συνήθως ένα άτομο με το ίδιο ψυχολογικό πρόβλημα ή τουλάχιστον με προβλήματα βάρους ανεξαρτήτως αν αυτό ενοχλεί τον άνθρωπο αυτόν ή όχι.

Το χειρότερο με όσους που έχουν κακή εικόνα σώματος είναι ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο συναίσθημά τους και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% δεν προσπαθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αδυνατίσουν, να γυμναστούν, να βελτιώσουν την αντικειμενική τους εικόνα. Ταυτόχρονα, δεν ζητούν ποτέ ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό. Αφήνουν την κατάσταση να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αποδέχονται ότι είναι "δύσμορφοι" ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι, μεγαλοποιούν το όποιο πρόβλημα εμφάνισης έχουν και του δίνουν υπόσταση "καθοδηγητή" ολόκληρης της ζωής τους, κάτι που πράττουν σαν ισόβια αυτοτιμωρία... 

Από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ως τις φιλικές τους σχέσεις, από την προσωπική τους ζωή, ως τις επαφές με συγγενείς και γείτονες, όλα καθορίζονται από το πως βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους... Η κακή εικόνα σώματος είναι μία γενικότερη απόρριψη του όλου παρουσιαστικού τους, της προσωπικότητάς τους, της οριοθέτησης των σχέσεων τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Καθώς μεγαλώνουν, και η φυσική φθορά που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι φέρνει κι άλλα προβλήματα εμφάνισης, εγκαταλείπουν εντελώς τον εαυτό τους και τελικά βιώνουν και βαθιά κατάθλιψη. Ενώ όπως λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας, αν ένας νέος δεν αντιμετωπίσει άμεσα -πολύ νωρίς στη ζωή του- το πρόβλημα σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο, ακόμα κι αν τα καταφέρει αργότερα να έχει αντικειμενικά μια πολύ ωραία εμφάνιση, θα συνεχίσει να έχει για το σώμα του μια κακή εικόνα! 

Τα μάτια της ψυχής του θα βλέπουν πάντα στον καθρέπτη μόνο τα ελαττώματα και κανένα προτέρημα. Χρειάζεται ως εκ τούτου στήριξη από τα εφηβικά και πρώτα νεανικά χρόνια πριν το πρόβλημα εδραιωθεί και καθορίσει την ύπαρξη του νέου ανθρώπου.

Σχετικά Άρθρα