ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καινούργια επινόηση στις ΗΠΑ: Dopplebanger

03 Μαΐου 2023, 18:00

images

Dopplebanger: Ο όρος παραπέμπει στην τάση μεταξύ νεαρών ζευγαριών να επιλέγουν συντρόφους που τους μοιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση, σαν να επρόκειτο για τον αδελφό ή την αδελφή τους!

Κάποιες φορές τυχαίνει να έχουμε με το σύντροφό μας κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι το χρώμα των ματιών και των μαλλιών. Αλλά σε κάποιες άλλες αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο και η ομοιότητα είναι έντονη με πολλούς να μπερδεύουν αν πρόκειται για ερωτικό ζευγάρι ή για αδέλφια!

Μελέτες ψυχολόγων στις ΗΠΑ αναφέρουν μάλιστα, ότι ο όρος Dopplebanger παραπέμπει σε «κάποιον που ελκύεται από άτομα που του μοιάζουν, είτε πρόκειται για σωματικά χαρακτηριστικά, είτε για την αισθητική στα ρούχα και το στυλ γενικά». Πίσω από αυτήν την τάση όμως κρύβεται ένα ψυχολογικό υπόβαθρο.

Στην ουσία αναζητούμε έναν άνθρωπο που να μάς φαίνεται οικείος και να μάς προκαλεί αισθήματα ασφάλειας. Και τι πιο "οικείο" από αυτό που μάς μοιάζει; Η καθηγήτρια Beth Ribarsky στο Πανεπιστήμιο του Illinois, αναφέρει ότι «είναι πιθανότερο να μας αρέσουν άτομα που μας φαίνονται γνώριμα, επειδή μας προσφέρουν μία αίσθηση άνεσης. Είναι πιθανότερο να μάς αρέσουν άτομα εξίσου ελκυστικά με εμάς ή εξίσου μη ελκυστικά».

Όλα δηλαδή έχουν να κάνουν με το φόβο για το άγνωστο και το καινούργιο. Στην προσπάθεια να μην πληγωθούμε από κάτι που δεν γνωρίζουμε και δεν καταλαβαίνουμε, αναζητούμε το "ίδιο" για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε επίπλαστη ασφάλεια. Διότι κάποιος που έχει το ίδιο σχήμα προσώπου και τα ίδια μάτια με εμάς, κάποια που της αρέσει το σπορ ντύσιμο και τα αθλητικά παπούτσια όπως σε εμάς, δεν είναι απαραίτητα και ένα άτομο της δικής μας ηθικής και κοσμοθεωρίας, ούτε θέλει τα ίδια πράγματα από τη σχέση. 

Σχετικά Άρθρα