ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατρική χρήση και επίδραση στο σεξ από ένα γνωστό μπαχαρικό

29 Μαρτίου 2021, 18:00

images

Το μοσχοκάρυδο θεωρείται ερωτικό ελιξίριο που δρα το ίδιο θετικά σε άνδρες και γυναίκες. Ένα μικρό πείραμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξε ότι το μοσχοκάρυδο αυξάνει στα πειραματόζωα τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των συνευρέσεών μέσα σε δύο με τρεις ώρες μετά την πέψη.

Το μοσχοκάρυδο είναι γνωστό ότι ήταν ένα πολύτιμο και δαπανηρό μπαχαρικό στην Ευρωπαϊκή μεσαιωνική κουζίνα ως αρωματική ύλη, φάρμακο και συντηρητικό. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης (759 - 826) επέτρεπε στους μοναχούς του να πασπαλίζουν μοσχοκάρυδο στην φάβα. Στους Ελισαβετιανούς χρόνους, επειδή το μοσχοκάρυδο πίστευαν ότι αποκρούει την πανούκλα, η ζήτηση του αυξήθηκε και η τιμή του εκτινάχθηκε στα ύψη.

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται στην Ιατρική, τουλάχιστον από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τον 19ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αμβλωτικό κάτι που οδήγησε σε πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις δηλητηρίασης. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ως λαϊκό θεραπευτικό για άλλες ασθένειες, το μη επεξεργασμένο μοσχοκάρυδο, σήμερα, δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ιατρική αξία. 

Μία μελέτη έχει δείξει ότι η ένωση macelignan όταν απομονωθεί από το M. fragrans (Myristicaceae) μπορεί να ασκήσει αντιμικροβιακή δράση έναντι του Streptococcus mutans και μια άλλη ότι το μεθανολικό εκχύλισμα από το ίδιο φυτό, ανέστειλε τη Jurkat κυτταρική δραστηριότητα στην ανθρώπινη λευχαιμία, αλλά αυτές δεν είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σχετικά Άρθρα