ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

HPV: Η παγκόσμια ημέρα τονίζει την ανάγκη εμβολιασμού όλων των εφήβων

05 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όπως, για παράδειγμα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού, από την οποία προσβάλλονται οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρώπη. Οι τύποι «υψηλού κινδύνου» του HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι τύποι «χαμηλού κινδύνου» του HPV, μπορούν να προκαλέσουν μυρμηκιές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Η μη εξάλειψή του, θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός κοριτσιών/γυναικών να παραμείνει ευάλωτος σε HPV-σχετιζόμενες επιπλοκές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη στα αγόρια είναι χαμηλή, είναι αναμενόμενη μελλοντική αύξηση της HPV-σχετιζόμενης νοσηρότητα τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια. Ακόμη συνεπάγεται δυσκολία επίτευξης του στόχου της εξάλειψης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Σε περίπτωση αύξησης της HPV-σχετιζόμενης νοσηρότητας θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους φροντίδας των HPV επιπλοκών.

Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς να ενημερώνονται από τους παιδιάτρους και τους γυναικολόγους για τον έγκαιρο εμβολιασμό κοριτσιών αλλά και αγοριών, πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές και έρθουν σε επαφή με τον HPV.

Σχετικά Άρθρα