ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

HIV- AIDS: Το προληπτικό φάρμακο αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό

05 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Ένα φάρμακο που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV, γνωστό ως PrEP, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, προληπτική θεραπεία, όπως επιβεβαιώνει μια μελέτη. Σύμφωνα με το BBC News, τα αποτελέσματα της έρευνας σε 24.000 άτομα που το έλαβαν σε όλη την Αγγλία, έχουν χαρακτηριστεί ως «καθησυχαστικά». Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν ήδη το PrEP μέσω κλινικών σεξουαλικής υγείας.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για τον HIV, το Terrence Higgins Trust, απαιτεί ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), η οποία ηγήθηκε της δοκιμής PrEP Impact με το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust, δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της. Με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 157 κλινικές σεξουαλικής υγείας σε όλη την Αγγλία μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουλίου 2020.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χρήση του PrEP, που ορίζεται ως προφύλαξη πριν από την έκθεση (Pre-Exposure Prophylaxis) μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά περίπου 86% όταν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή - λαμβάνοντας υπόψη την ασυνεπή ή εσφαλμένη χρήση. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο είναι κατά 99% αποτελεσματικό.

Ο Δρ John Saunders, σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και ειδικός για τον HIV που συμμετέχει στη μελέτη, είπε: «Αυτή η δοκιμή απέδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του PrEP στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και, για πρώτη φορά, έδειξε την προστατευτική δράση που αναφέρθηκε από προηγούμενες δοκιμές».

Η φιλανθρωπική οργάνωση Terrence Higgins Trust για τον HIV, χαιρέτισε τη δημοσίευση της μελέτης, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν "περισσότερα" για να αυξηθεί η πρόσβαση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φάρμακο, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων μειονοτικών ομάδων.

Τέλος, η Debbie Laycock, επικεφαλής πολιτικής, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένες κοινότητες και άτομα αυτήν τη στιγμή που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το PrEP αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό... Πολλές γυναίκες απλά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει PrEP».

Σχετικά Άρθρα