ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υστερική αντιμετώπιση και οι υπερβολές κάνουν κακό στην αναπαραγωγή

07 September 2022, 18:00

images

Οι γιαγιάδες και οι προ-γιαγιάδες παντρεύονταν μικρές και ξεκίναγαν αμέσως να κάνουν παιδιά. Το τελευταίο παιδί τους ωστόσο, γεννιόταν στη δεκαετία των 40 ετών. Γιατί λοιπόν όταν μία σύγχρονη γυναίκα παντρεύεται γύρω στα 40, θεωρούμε απίθανο να μείνει φυσιολογικά έγκυος; 

Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος είναι σκληρός με τις γυναίκες... Ενώ τους έχει χαρίσει μακρά ζωή που ξεπερνάει στις μέρες μας τα 80 χρόνια, δεν έχει δώσει μεγαλύτερη διάρκεια και στα χρόνια της γονιμότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν αριθμό ωαρίων κι όταν μπει στην εφηβεία, αυτά αρχίζουν να ωριμάζουν κάθε μήνα κατά δεκάδες! Μέσα στη δεκαετία των 30-40 ετών, ο αριθμός τους έχει αρχίσει να μειώνεται και η ποιότητά τους να χειροτερεύει αλλά μία μέση γυναίκα μπορεί να κάνει φυσιολογικά παιδιά θεωρητικά μέχρι τα 43-44 χρόνια της. Καθώς όπως αναφέραμε στην αρχή, πολλοί έχουν αδέλφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας που γεννήθηκαν όταν η μητέρα ήταν στη δεκαετία των 40 και άνω.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν ακυρώνει ότι η πιο γόνιμη περίοδος μίας μέσης, υγιούς γυναικολογικά και ορμονικά γυναίκας, είναι τα 20 με 25 χρόνια. Όντως αυτό έχει μετρηθεί και ισχύει αλλά όταν οι γιατροί κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας με την πάροδο των ετών, δεν αναφέρονται σε κάτι αυτόματο και δραματικά γρήγορο. Γύρω μας, άλλωστε, υπάρχουν νέες κοπέλες στα 30 τους χρόνια που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες και 40χρονες που έμειναν από το πρώτο τρίμηνο προσπαθειών.

Κάθε γυναίκα, πρέπει να επισκέπτεται ετησίως το γυναικολόγο της και -εφόσον δεν έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της- να κάνει και ορμονικές εξετάσεις που δίνουν εικόνα της γονιμότητάς της. Αλλά σίγουρα δεν ωφελούν οι αφορισμοί, οι κακίες, οι υστερίες και οι υπερβολές.. Σήμερα, όπως και παλαιότερα, μία γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα και μετά τα 40 της με φυσιολογική σύλληψη ή εξωσωματική γονιμοποίηση. Αρκεί να νιώθει έτοιμη και να προσδοκά τη μητρότητα ως ευλογία και όχι ως δυσκολία.

Σχετικά Άρθρα