ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπέρταση μπορεί να πλήξει τη σεξουαλική ζωή

17 Μαΐου 2022, 18:00

images

Με δύο τουλάχιστον τρόπους μπορεί να πλήξει η υπέρταση τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και τελικά του ζευγαριού. Η μία αφορά τη βλάβη στα αγγεία και η άλλη τις βλαπτικές συνέπειες κάποιων αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, όταν ο άνδρας αφήνει επί σειρά ετών αρρύθμιστη την αρτηριακή του πίεση, το αποτέλεσμα είναι να βλάπτεται η λειτουργία των αγγείων, είτε μέσω της ελάττωσης της ελαστικότητάς τους (σκλήρυνση), είτε μέσω της δημιουργίας αθηρωμάτωσης, με αποτέλεσμα τη στένωσή τους και την μειωμένη παροχή αίματος σε όλα τα όργανα και το πέος.

Η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είτε με βελτίωση του τρόπου ζωής, είτε με τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να αναστείλει την πορεία αυτή των επιπλοκών και να διατηρήσει το άτομο υγιές. Στο σχεδιασμό της αντιυπερτασικής θεραπείας και εφόσον ο άνδρας είναι ενεργός σεξουαλικά, πρέπει να ληφθούν ωστόσο υπόψη και οι ενδεχόμενες παρενέργειες κάποιων φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα αυτά, δύο κατηγορίες που ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στη στυτική λειτουργία είναι οι βήτα αναστολείς και τα διουρητικά. Χρήσιμο είναι ως εκ τούτου, ο άνδρας αφενός να κάνει καλή ζωή και να προλάβει την υπέρταση σε αρχικά στάδια, αφετέρου αν εμφανιστούν παρενέργειες στη στύση, να ενημερώσει το θεράποντα γιατρό ώστε να τροποποιηθεί εγκαίρως το θεραπευτικό του σχήμα.

Σχετικά Άρθρα