ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπέρταση μάς φέρνει ...πιο κοντά

15 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan έκαναν την πιο περίεργη παρατήρηση- διαπίστωση: Όσα ηλικωιμένα ζευγάρια έχουν και οι δύο υπέρταση, έρχονται πιο κοντά και βελτιώνουν τη σχέση τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.

«Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υπέρταση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε, εξετάζοντας ηλικιωμένα ζευγάρια σε ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα και Ινδία, ότι εάν ο ένας παρουσίαζε υπέρταση, το ίδιο ίσχυε και για τον άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Chihua Li, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

«Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πάνω από το 35% των ζευγαριών ηλικίας 50 ετών και άνω, και οι δύο είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση», αποκάλυψε στη συνέχεια ο Δρ Li που στη μελέτη, εξέτασε με τους συνεργάτες του τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχεδόν 34.000 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια παγκοσμίως: 4.000 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.100 ζευγάρια στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερα από 6.500 ζευγάρια στην Κίνα και περισσότερα από 22.000 ζευγάρια στην Ινδία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2019. 

Σύμφωνα με τον συν-επικεφαλής της μελέτης και επίκουρο καθηγητή στο Emory Global Diabetes Research Center της Ατλάντα, Jithin Sam Varghese, στόχος της ομάδας ήταν να «ανακαλύψει εάν πολλά παντρεμένα ζευγάρια που έχουν συχνά κοινά ενδιαφέροντα, περιβάλλον διαβίωσης, συνήθειες τρόπου ζωής και καταστάσεις υγείας, ενδέχεται επίσης να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν να επιβεβαιώνουν αυτήν την ιδέα: «Ο επιπολασμός και των δύο συζύγων με υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 47% στην Αγγλία, 38% στις ΗΠΑ, 21% στην Κίνα και 20% στην Ινδία», σύμφωνα με Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Σχετικά Άρθρα