ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική χρήση κινητού επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

02 Νοεμβρίου 2023, 18:00

images

Ο αριθμός των ανδρικών σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια, με τους ερευνητές να προσπαθούν να κατανοήσουν την αιτία πίσω από το φαινόμενο. Θα μπορούσε να είναι η ρύπανση ή  πιθανές τοξίνες στα τρόφιμα και το νερό, η αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών ή ακόμα και το κινητό τηλέφωνο το οποίο έχουμε διαρκώς πάνω μας;

Νέα μελέτη διερεύνησε το ρόλο των κινητών τηλεφώνων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 22 ετών που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους περισσότερες από 20 φορές την ημέρα, είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλό συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Οι άνδρες είχαν επίσης 30% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος, μια λιγότερο σημαντική μέτρηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε ένα χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Η μελέτη δεν διευκρίνισε αν οι άντρες έπαιρναν τηλέφωνα, έστειλαν μήνυμα ή χρησιμοποίησαν τα κινητά τους και τα 2.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσο η τεχνολογία των τηλεφώνων βελτιωνόταν κατά τη διάρκεια των 13 ετών της μελέτης, ο αντίκτυπος στον αριθμό των σπερματοζωαρίων άρχισε να μειώνεται.

Ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν ότι δεν υπήρξε μείωση στο σχήμα και την κινητικότητα του σπέρματος, κάτι που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα σπερματοζωάρια κολυμπούν για να φτάσουν στον προορισμό τους,  σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ενώ ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει σημασία, η ικανότητα του σπέρματος να κολυμπά, να έχει υγιές DNA και να έχει το σωστό σχήμα, είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική», δήλωσε η Alison Campbell, επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη του Care Fertility, ενός δικτύου κλινικών γονιμότητας.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική νέα μελέτη που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία ή να επηρεάσει δραστικά τις συνήθειες», είπε η Campbell, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν ή θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματός τους θα πρέπει να ασκούνται (αλλά όχι να υπερθερμαίνονται στη βουβωνική χώρα), να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να περιορίζουν το αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας».

Σχετικά Άρθρα