ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χορήγηση οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες

26 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 300.000 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω νοσηλεύονται για κατάγματα ισχίου και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες. Η οστεοπόρωση, μια ασθένεια που κάνει τα οστά πιο αδύναμα, επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη στο Nature Communications, μπορεί να ανακάλυψε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο χορήγησης οιστρογόνων που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τα κατάγματα των οστών στις γυναίκες. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Charles Chan, επίκουρου καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπίστωσαν ότι μια ενιαία, εντοπισμένη δόση οιστρογόνου σε ένα σπασμένο οστό σε ένα μετεμμηνοπαυσιακό ποντίκι, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Αυτή η μελέτη είναι μία από τις λίγες σαν αυτήν, λόγω των πολλών μελετών που επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε αρσενικά.

«Η πλειονότητα της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα γίνεται σε αρσενικά ζώα. Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα που έχει γίνει πραγματικά σε γυναίκες. Η έρευνα έχει καθυστερήσει πολύ, ειδικά το ερώτημα γιατί οι γυναίκες θεραπεύονται διαφορετικά από τους άνδρες, έχει μείνει αναπάντητο για καιρό», είπε ο Δρ Chan .

Οι ερευνητές αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν τα βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο άνδρες και γυναίκες θεραπεύονται με διαφορετικούς τρόπους. Και έτσι ξεκίνησαν τη μελέτη τους για να ανακαλύψουν εάν τα σκελετικά βλαστοκύτταρα ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικά.

Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες αφαίρεσαν χειρουργικά τις ωοθήκες από θηλυκά ποντίκια για να προκαλέσουν μια κατάσταση που μοιάζει με εμμηνόπαυση. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν αυτό που είναι βασικά ένα θρυμματισμένο χάπι που τοποθετείται ακριβώς πάνω στην πληγή για να δώσει εντοπισμένο οιστρογόνο στο σπασμένο οστό.

Αυτή η διαδικασία ήταν σε θέση να αυξήσει την επούλωση σε ποντίκια χωρίς ωοθήκες. Έδειξε επίσης ότι το εντοπισμένο οιστρογόνο ήταν σε θέση να βοηθήσει στην επούλωση φυσικών θηλυκών ποντικών μετά την εμμηνόπαυση. Τα αρσενικά ποντίκια δεν ανταποκρίθηκαν στη χορήγηση οιστρογόνων.

Όταν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση λαμβάνουν ενέσεις οιστρογόνων, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία των οστών τους. Ωστόσο, όταν τα οιστρογόνα εγχέονται σε όλο το σώμα αντί μόνο σε ένα μέρος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρκίνου των ωοθηκών και άλλων ασθενειών. Με τη συστηματική ένεση οιστρογόνων, αυτοί οι κίνδυνοι αποφεύγονται πιο εύκολα.

«Γνωρίζοντας ότι τα σκελετικά βλαστοκύτταρα εκφράζουν τους ίδιους τους υποδοχείς, μάς επιτρέπει να βρούμε μια εναλλακτική στρατηγική από το συστηματικό οιστρογόνο για τη θεραπεία των καταγμάτων των οστών», είπε ο Δρ Chan.

Η έρευνα της ομάδας θα μπορούσε να βοηθήσει γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν σπασμένα οστά ή οστεοπόρωση στο μέλλον. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου και επεμβάσεις οδοντικών εμφυτευμάτων.


Σχετικά Άρθρα