ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συχνότητα στο σεξ είναι υποκειμενική και δεν πρέπει να μάς απασχολεί

22 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Κάθε ζευγάρι διαφέρει στο θέμα της συχνότητας στην σεξουαλική επαφή, επισημαίνει η Δρ Kristen Mark, καθηγήτρια σεξουαλικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και προσθέτει ότι συχνά αναφερόμαστε στη συχνότητα επειδή είναι μετρήσιμη. Όμως αυτή η παράμετρος θα μπορούσε να είναι παραπλανητική καθώς δεν εξασφαλίζει την ποιότητα. 

Δεν υπάρχει αυτό που λέμε «φυσιολογικό» στη συχνότητα του σεξ, λέει η ειδικός. Υπάρχουν όμως κάποιες ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και να αναλογιστούμε το κατά πόσο η ποσότητα σχετίζεται με την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής.

Οι σχέσεις αλλάζουν με τον καιρό για πολλούς διαφορετικούς λόγους όμως κάθε ζευγάρι διατηρεί έναν σεξουαλικό ρυθμό. Αν νιώθετε πως έχετε βγει από το ρυθμό σας, πάρτε λίγο χρόνο να παρατηρήσετε γιατί συμβαίνει αυτό. Η συχνότητα του σεξ είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη; Υπάρχει κάτι που έχει γίνει και έχει οδηγήσει σε αυτή τη κατάσταση; Η ίσως είναι κι αυτό κάτι «φυσιολογικό»; 

Πολλοί επιμέρους παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα του σεξ, όπως είναι ο ερχομός του πρώτου παιδιού και η μετακόμιση σε άλλη πόλη ή χώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάβαση στην μητρότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συχνότητα του σεξ όχι μόνο λόγω του άγχους αλλά και λόγω των σωματικών και ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας αλλά και μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, μια έρευνα έδειξε ότι ιδιαίτερα το στρες των ζευγαριών που έγιναν για πρώτη φορά γονείς ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σεξουαλική τους ικανοποίηση ένα χρόνο μετά τον ερχομό του παιδιού, ειδικά για τις μητέρες. Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι η μετάβαση στην πατρότητα και τη μητρότητα δεν άλλαξε την σεξουαλική ικανοποίηση, επηρέασε όμως τη συχνότητα λόγω των νέων δεδομένων.

Αν και η συχνότητα δεν είναι το ζητούμενο, μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα βρίσκει την «χρυσή τομή» μεταξύ συχνότητας και ικανοποίησης: Στα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα η σεξουαλική τους ικανοποίηση δεν αυξήθηκε. Αντίθετα, τα ζευγάρια που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα παρατήρησαν μείωση της ικανοποίησης. Συμπερασματικά, επομένως, μια φορά την εβδομάδα ίσως είναι ικανοποιητική για να διατηρήσετε την σεξουαλική σας ευχαρίστηση.

Σχετικά Άρθρα