ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η στυτική δυσλειτουργία κάτω των 60 ετών είναι "καμπανάκι" κακής υγείας

13 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται κάτι συχνό και αναμενόμενο μετά τα 55-60 έτη του άνδρα αλλά σε νεότερους ή ακόμα και σε άνδρες 60-65 ετών, είναι προάγγελος προβλημάτων υγείας με πιο συχνό τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά. 

Συγκεκριμένα, η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται συχνά σε προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που δεν διοχετεύουν αρκετό αίμα στο πέος για να προκληθεί η στύση. «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδηλώνει πως κάτι επιβαρύνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, πιθανώς υπέρταση ή αθηροσκλήρυνση», εξηγεί ο ο Δρ Marc Garnick, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας και Ουρολογικού Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ομοίως, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για την πρόκληση και διατήρηση της στύσης. Κι έτσι, οι άνδρες με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε νεότερη ηλικία σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς την πάθηση.

Επίσης, το παθολογικά αυξημένο μέγεθος του προστάτη αδένα εξαιτίας καλοήθους υπερπλασίας είναι πιθανό να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Ενώ και ψυχολογικά προβλήματα, έντονο άγχος, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, μπορεί να "κρύβονται" πίσω από την δυσκολία επίτευξης μιας καλής στύσης την ώρα που ο άνδρας την θέλει.  

Δίδαγμα; Δεν πρέπει κανείς άνδρας να αφήνει το πρόβλημα που εμφανίστηκε πρόσφατα χωρίς ιατρική διάγνωση από ουρολόγο. Πιθανώς να επιλύεται αλλά και να εντοπίσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Σχετικά Άρθρα