ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η στοματική υγεία σχετίζεται και με την ανδρική στύση

10 September 2020, 18:00

images

Οι άνδρες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Periodontology.

Συγκεκριμένα, ερευνητές των τμημάτων Χειρουργικής και Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία διεξήγαν μελέτη σε δείγμα 80 ατόμων από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία στο Τεχνολογικό Πάρκο Επιστημών Υγείας της Γρανάδας και επιπλέον 78 ως δείγμα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε περιοδοντική εξέταση και εξετάστηκαν όσον αφορά τα επίπεδα τεστοστερόνης, το λιπιδαιμικό τους προφίλ, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 74% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε σημάδια περιοδοντίτιδας. Και όχι μόνον αυτό αλλά εκείνοι με την πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία παρουσίασαν τη χειρότερη περιοδοντική βλάβη, ενώ οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα ήταν 2,28 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια μορφή ουλίτιδας όπου τα ούλα υποχωρούν, τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και τελικά πέφτουν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Τα βακτηρίδια της περιοδοντίτιδας ή οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες που περιέχονται στα μολυσμένα ούλα βλάπτουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων. Όταν η δυσλειτουργία εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, η ροή του αίματος επηρεάζεται οδηγώντας σε ανικανότητα.


Σχετικά Άρθρα