ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σεξουαλική υγεία έπεται της γυναικολογικής πρόληψης και φροντίδας

11 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι 65-75 ετών. Στην Ευρώπη, είναι ο τέταρτος πιο συχνός αλλά με χαμηλά ποσοστά θνητότητας -2 στις 100.000 ασθενείς- λόγω της έγκαιρης διάγνωσης. Πιο συχνό πρώτο σύμπτωμα που οδηγεί τη γυναίκα εσπευσμένα στο γυναικολόγο της, είναι η κολπική αιμορραγία, τόσο στις προεμμηνοπαυσιακές όσο και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σε μερικές ωστόσο, υπάρχει και πόνος στο σεξ ή και ανεξαρτήτως αυτού στην κοιλιακή χώρα.

Το είδος αυτό του καρκίνου προκαλείται πιο συχνά εξαιτίας παραγόντων όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερινσουλιναιμία αλλά και η παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα, από τη λήψη οιστρογόνων ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση. 

Όσον αφορά ειδικά την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου είναι στο 21% για δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 22-27,2, στο 43% για ΔΜΣ 27,5-29,5 και 273% στο ΔΜΣ>30!

Αν και παραπάνω από το 90% των καρκίνων του ενδομητρίου δεν οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, το 5%-10% είναι κληρονομήσιμοι και συνήθως αποτελούν μέρος του συνδρόμου Lynch δηλαδή του κληρονομούμενου καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Η ετήσια γυναικολογική εξέταση συνοδευόμενη από υπέρηχο και η άμεση επίσκεψη σε γυναικολόγο όταν υπάρξει λίγο αίμα -εκτός εμμήνου ρύσεως- ή και πόνος στην κοιλιακή χώρα, σώζει κυριολεκτικά ζωές καθώς μετά το χειρουργείο αφαίρεσης της μήτρας, οι γυναίκες απαλλάσσονται ισοβίως από τον καρκίνο.

Σχετικά Άρθρα