ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σεξουαλική παρενόχληση προκαλεί υπέρταση στις γυναίκες

28 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Οι γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική βία ή σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από τις γυναίκες χωρίς αντίστοιχο πρόβλημα. Αυτά αναφέρει έρευνα χρηματοδοτούμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το αρχείο του Nurse's Health Study II για να αναζητήσουν πιθανή σχέση μεταξύ της σεξουαλικής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον με την υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση. Συνέλεξαν δεδομένα από 33.127 γυναίκες, αφού απέκλεισαν εκείνες που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο. Αυτές που απάντησαν στη μελέτη ήταν γυναίκες μεταξύ 24 και 42 ετών που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανή σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, σωματική ή λεκτική, καθώς και για το αν τις πίεσαν σε ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή. Όπως αποδείχτηκε, από τις συμμετέχουσες, το 23% είχε βιώσει σεξουαλική επίθεση, το 12% είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και το 6% είχε βιώσει και τα δύο.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση και αν έπαιρναν αντιυπερτασικά φάρμακα τα επτά τελευταία χρόνια... «Το εύρημά μας -ότι δηλαδή η εμπειρία, τόσο σεξουαλικής επίθεσης όσο και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, είχε τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης-, υπογραμμίζει τις πιθανές επιδράσεις της πολλαπλής έκθεσης σε σεξουαλική βία στη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών», δήλωσε η Rebecca B. Lawn, PhD του Harvard TH Chan School της Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ειδικοί λένε ότι το ψυχολογικό στρες από το τραύμα μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση.  «Ένα άτομο που έχει βιώσει τραύμα έχει πολύ περισσότερο άγχος από κάποιον που δεν έχει βιώσει τραύμα»,  είπε η Mary Sanchez, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στην Καλιφόρνια.

«Συχνά, με το τραύμα, υπάρχουν αναδρομές στο παρελθόν», εξήγησε. «Φανταστείτε κάποιον με κόκκινο πουκάμισο που σάς επιτέθηκε σεξουαλικά. Τώρα, κάθε φορά που βλέπετε κόκκινο ή κάποιον που μοιάζει με το άτομο που σας επιτέθηκε, η καρδιά σας χτυπά δυνατά και τα χέρια σας ιδρώνουν. Αυτό δημιουργεί στο σώμα σας πολύ άγχος».

Η Sanchez τόνισε ότι οι γυναίκες συχνά περνούν από το άγχος του σεξουαλικού τραύματος μόνες και αβοήθητες, καθώς δεν γίνονται πιστευτές, ούτε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όταν περιγράφουν την εμπειρία τους.

«Οι γυναίκες μπορεί να ακούσουν σχόλια όπως: «Αυτό δεν συνέβη πραγματικά σε σένα» ή «αυτό δεν παίζει ρόλο στη ζωή σου». Αλλά το τραύμα είναι τραύμα, και μόνο το άτομο που το βίωσε μπορεί να καθορίσει το τραύμα του. Η απόρριψη του τραύματος ενός ατόμου μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος του γενικά στη ζωή», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα