ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινάει νωρίς

01 Οκτωβρίου 2020, 18:00

images

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά ζητήματα ανατομίας, αναπαραγωγής, διαφορών των δύο φύλων και υγιεινής. Περιέχει επίσης πληροφορίες για την σεξουαλική επαφή, τα διάφορα είδη αυτής αλλά και τις σεξουαλικές προτιμήσεις ως προς το φύλο.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι και σεξολόγοι παγκοσμίως, είναι σημαντικό η ενημέρωση των παιδιών να γίνεται από νωρίς, με πληροφορίες που κάθε φορά συνάδουν με την ηλικία του, και να γίνεται από τους γονείς. Διότι όταν το παιδί φτάσει στο σχολείο χωρίς να γνωρίζει βασικά πράγματα για την σεξουαλική πράξη και τις διαφορές των δύο φύλων, τότε η πληροφόρηση θα έρθει από συνομηλίκους και μεγαλύτερα παιδιά και θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπής, και στην χειρότερα διαστρεβλωμένη. Επίσης, παιδιά που δεν γνωρίζουν τα βασικά γύρω από το θέμα αυτό ανάλογα με την ηλικία τους, μπορεί πιο εύκολα να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης...

Η ενημέρωση ανά ηλικία

Από τον δεύτερο χρόνο της ζωής του το παιδί πρέπει να μάθει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν άλλη ανατομία. Αν έχουν αδελφάκι του άλλου φύλου αυτό καθίσταται φυσικό και εύκολο καθώς παρατηρεί ότι δεν έχουν ίδια όργανα. Αν όμως δεν υπάρχει ένα άλλο μωρό στην οικογένεια ώστε να λυθούν οι απορίες με φυσικό τρόπο, τότε οι γονείς πρέπει να του αγοράσουν ένα βιβλίο με σχεδιάκια κατάλληλο για προ -νηπιακή ηλικία ώστε να του δείξουν τις διαφορές.

Κατά τα 4 έτη το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι όταν η μαμά και ο μπαμπάς βρίσκονται μόνοι στο δωμάτιό τους, πρέπει να χτυπάει την πόρτα πριν εισέλθη μέσα. Και εδώ κάπου πρέπει να του εξηγήσουν ότι το ζευγάρι αγαπιέται με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι να κάνει σεξ. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά από αυτήν την πράξη μπορεί να μείνει έγκυος η μαμά και να έρθει ένα ακόμα παιδάκι στο σπίτι που δεν θα το ...φέρει ο πελαργός!

Σημαντικό είναι να γνωρίζει το παιδί για το σεξ πριν πάει στο σχολείο. Διότι όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αν δεν τα έχει μάθει από τους γονείς, θα τα μάθει από τους συμμαθητές.

Τέλος, γύρω στα 7-8 έτη, στην προ-εφηβεία, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά τα πάντα για την σύλληψη και την αντισύλληψη. Ενώ πολύ σημαντικό είναι να του εξηγήσουμε τι συμβαίνει και με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Με ουδέτερο τρόπο, ούτε ομοφοβικά, ούτε σαν να ντρεπόμαστε, του εξηγούμε ότι υπάρχουν άνδρες που προτιμούν άνδρες και γυναίκες που προτιμούν γυναίκες. Χωρίς να χρησιμοποιήσουμε επιθετικούς προσδιορισμούς και βρισιές που θα δηλητηριάσουν το παιδί ή και θα του εξάψουν την περιέργεια να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα. 

* με συμβουλές της ψυχολόγου- παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου.

Σχετικά Άρθρα