ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σεξουαλική αγωγή είναι καλό να περιέχει και πληροφορίες για την ευχαρίστηση

14 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών είναι να επικεντρωθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όχι μόνο γύρω από την ασφάλεια, αλλά και την ευχαρίστηση. 

Δηλαδή πρέπει να κάνουμε τα προφυλακτικά «σέξι», αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ξεκίνησαν να μάθουν πόσο αποτελεσματικό θα ήταν να ενσωματωθεί η σεξουαλική ευχαρίστηση στις προσπάθειες ένταξης της σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση. Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε υπηρεσίες και προγράμματα σεξουαλικής υγείας, ανέφεραν οι συγγραφείς, αλλά η σεξουαλική ευχαρίστηση έχει παραμεριστεί παρά τα θετικά της οφέλη.  

Αναλύοντας μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα διαφόρων προγραμμάτων σεξουαλικής υγείας που είτε δίνουν, είτε όχι έμφαση στη σεξουαλική ευχαρίστηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα προγράμματα που επικεντρώνονται στην ευχαρίστηση "αύξησαν σημαντικά τη χρήση προφυλακτικών από τους συμμετέχοντες".

Η πλειονότητα των προγραμμάτων που ανέλυσαν οι ερευνητές συζήτησαν τη σεξουαλική ευχαρίστηση στο πλαίσιο των δεξιοτήτων συμπεριφοράς, όπως «να κάνει το προφυλακτικό να χρησιμοποιεί διασκεδαστικό ή σέξι» και «χρησιμοποιώντας λίπανση για να ενισχύσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση», δήλωσαν οι ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο οδήγησε σε αλλαγές συμπεριφοράς. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  PLOS One.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων χρήσης προφυλακτικού, διαπίστωσαν οι ερευνητές, μειώνει επίσης τις περιπτώσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και ασθενειών.

Περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων εμφανίζονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου HIV, των επιπλοκών του εμβρύου και της γέννησης, του καρκίνου και του θανάτου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, η χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μία από τις παρεμβάσεις που ανέλυσαν οι ερευνητές και περιελάμβαναν την ευχαρίστηση, κατέληξε σε μια μείωση κατά 50% στη συχνότητα εμφάνισης HIV και γενικά ΣΜΝ σε σύγκριση με μια πιο παραδοσιακή παρέμβαση, όπως διαπιστώθηκε.

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η καλή σεξουαλική υγεία είναι θεμελιώδης για τη συνολική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Μία από τους εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού, η συν-συγγραφέας της μελέτης Lianne Gonsalves, επισήμανε ότι "παραδοσιακά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα διδάσκουν το ασφαλές σεξ εστιάζοντας στη μείωση του κινδύνου και την πρόληψη ασθενειών, αλλά αγνοούν πώς το ασφαλές σεξ μπορεί «επίσης να προάγει την οικειότητα, την ευχαρίστηση, τη συναίνεση και την ευημερία."


Σχετικά Άρθρα