ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική υγεία και των δύο στο ζευγάρι καθορίζει την έκβαση μίας εγκυμοσύνης

23 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Το ιστορικό ψυχικής νόσου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, όχι όμως από την πλευρά της μητέρας αποκλειστικά, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας που δημοσιεύεται στο PLOS Medicine, η ψυχική υγεία του άνδρα θα επηρεάσει αντίστοιχα την πορεία της κύησης, με τον κίνδυνο να κορυφώνεται όταν και οι δύο γονείς έχουν ψυχιατρικό ιστορικό. Για άλλη μία φορά, λοιπόν, ο παράγοντας "ζευγάρι" και συνδυασμός των συγκεκριμένων ανθρώπων, δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες για το παιδί που θα έρθει στη ζωή...

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, συνέπεια του οποίου είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για προβλήματα στη μελλοντική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Weiyao Yin και ο Καθηγητής και παιδίατρος Jonas F. Ludvigsson από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής με τον Αναπληρωτή καθηγητή Sven Sandin, σχολίασαν τα πρόσφατα ευρήματά τους σε άρθρο τους στο Conversation.

Η μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από 1,5 εκατομμύριο βρέφη που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1997 και 2016. Οι πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία των γονέων και της διάρκεια της κύησης αντλήθηκαν από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το ιατρικό μητρώο γεννήσεων αντίστοιχα. Για το 15% περίπου των παιδιών, τουλάχιστον ένας γονέας είχε κάποια ψυχιατρική διαταραχή, ενώ η ύπαρξη ψυχικής νόσου σχετίστηκε με μικρότερη ηλικία κύησης.

Η ψυχική νόσος αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού κατά 12% αν έπασχε ο πατέρας, 31% αν έπασχε η μητέρα και 52% αν και οι δύο γονείς είχαν ιστορικό ψυχικής υγείας.

Από το φάσμα των ψυχικών διαταραχών και νόσων που διερευνήθηκαν, οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες, συνδέθηκαν με τον υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και συγκεκριμένα κατά 23% εάν ο πατέρας είχε διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος, κατά 47% εάν η μητέρα έπασχε από τέτοια διαταραχή και κατά 90% εάν και οι δύο γονείς είχαν διάγνωση. Επιβαρυντικός παράγοντας αποδείχθηκε και ο συνδυασμός ψυχικών νοσημάτων.


Σχετικά Άρθρα