ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η οσμή κάποιων ουσιών εξηγεί την έλξη για ορισμένα άτομα

10 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Aν και η όσφρηση είναι μια αίσθηση υποβαθμισμένη στους ανθρώπους σε σχέση με τα ζώα, η ανακάλυψη ενός γονιδίου που σχετίζεται με τους υποδοχείς φερομονών στο ανθρώπινο είδος, μάς δείχνει ότι έστω σε υποσυνείδητο επίπεδο παίζει μεγάλο ρόλο.

Όπως φαίνεται μάλιστα, οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μυρίζουν και να επιλέγουν τους άνδρες με βάση την οσμή του σώματός τους. Και κάπως έτσι εξηγούν οι επιστήμονες την άνεση που νιώθουν κάποιες γυναίκες με ορισμένους άνδρες και την αντιπάθεια που έχουν εξ αρχής για άλλους πριν ακόμα ανοίξουν το στόμα τους να πουν μία λέξη... Και βέβαια δεν αναφέρονται στο άρωμα που φοράει κάθε άνδρας καθώς αυτό καλύπτει την φυσική οσμή από τις φερομόνες. Αναφέρονται στην φυσική οσμή που έχει ένα πρόσωπο το οποίο δεν βγήκε την ίδια στιγμή από το ντουζ αλλά δεν φοράει και άρωμα.

H επιστήμη της σεξολογίας πάντως αναγνωρίζει για τις φερομόνες ένα σημαντικό  ρόλο στην ερωτική έλξη, που ενδεχομένως προηγείται της «φάσης εξοικείωσης» δύο ανθρώπων, δηλαδή της ανίχνευσης, της αναζήτησης και της επιλογής συντρόφου με τον οποίο θα κάνουμε σχέση και θα προχωρήσουμε σε μια ερωτική επαφή. Στις μέρες μας, όμως, εξακολουθεί να γεννά απορίες το πώς κάποιοι άνθρωποι μπορούν να έχουν άνετα ερωτικές επαφές με άτομα που γνωρίζουν ελάχιστα. Eν μέρει μπορεί να εξηγηθεί στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνικών συμπεριφορών όπου πολλές φορές το σεξ αντιμετωπίζεται ως είδος διασκέδασης και όχι ως μία από τις ισχυρότερες εμπειρίες που μπορούν να μοιραστούν δύο άνθρωποι. H έκβαση αλλά και η συνέχεια μιας τυχαίας ερωτικής συνάντησης δύο αγνώστων ενδέχεται πάντως να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από βιολογικά κριτήρια. Στο «ταίριασμα» η φύση έχει κυρίαρχο λόγο και η μυρωδιά είναι τελικά κάτι που όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά και αγαπάμε στον ερωτικό μας σύντροφο.

Eρευνητές ζήτησαν από άνδρες να φορούν απορροφητικά επιθέματα στις μασχάλες τους. Aφού αφαίρεσαν «ανδρικό άρωμα» από αυτά τα επιθέματα, το ανέμειξαν με οινόπνευμα και το κατέψυξαν. Aργότερα το παγωμένο άρωμα αλείφθηκε στο άνω χείλος γυναικών που έρχονταν στην κλινική τρεις φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες εκτέθηκαν σε αυτό, και ενώ είχαν ασταθείς έμμηνους κύκλους, διαπίστωσαν ότι οι κύκλοι τους είχαν αλλάξει και είχαν γίνει φυσιολογικοί.

Αυτό συνέβη επειδή οι ανδρικές φερομόνες αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες. Όσες έχουν τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα, έχουν υπερδιπλάσια επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα τους σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάνουν τακτικά σεξ. 

Τι να λέμε λοιπόν; Όσο κι αν έχει κατασταλεί η αίσθηση της οσμής στον σύγχρονο άνθρωπο, η φύση συνεχίζει να κάνει την δουλειά της όπως ακριβώς με όλα τα πλάσματα στον πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα