ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Oprah Winfrey μοιράζεται την εμπειρία της με την εμμηνόπαυση

19 Απριλίου 2023, 18:00

images

Η Oprah Winfrey μίλησε για τις δυσκολίες λήψης σαφών, χρήσιμων πληροφοριών και θεραπείας για την εμμηνόπαυση -ακόμα και για εξαιρετικά διάσημα άτομα με πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ανωτάτου επιπέδου- σε μια συνομιλία με τη Maria Shriver και την Drew Barrymore που προβλήθηκε πρόσφατα στο OprahDaily.com. Η ίδια μοιράστηκε ότι βίωσε ένα καρδιακό σύμπτωμα όταν άρχισε η εμμηνόπαυσή της αλλά κανείς από την ομάδα ιατρικής φροντίδας της δεν τής ανέφερε ότι αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται.

Όπως μεταδίδει το allure, η Winfrey, η οποία είναι 69 ετών, είπε: «Ποτέ δεν είχα εξάψεις στη ζωή μου … αλλά ξεκίνησε [η εμμηνόπαυση] στα 48 μου με αίσθημα παλμών. Πήγαινα από γιατρό σε γιατρό, κυριολεκτικά 5 διαφορετικοί γιατροί. Κάποια στιγμή, μια γυναίκα γιατρός μου είχε κάνει, πρώτα απ' όλα,  αγγειογραφία και με έβαλε να πάρω φάρμακα για την καρδιά και ποτέ δεν ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση».

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Women's Health το 2022, οι καρδιακοί παλμοί είναι συχνοί κατά την εμμηνόπαυση. Έως και το 40% των περιεμμηνοπαυσιακών ατόμων βιώνουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, όπως αναφέρει μια εργασία του 2021 στο  Women's Midlife Health. Συγκεκριμένα, μερικοί άνθρωποι που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης εμφάνισαν παλμούς της καρδιάς ή είχαν ακανόνιστους ή υπερβολικούς καρδιακούς παλμούς, ενώ λίγα είναι γνωστά για το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται, εν μέρει, στο ότι τα άτομα στην εμμηνόπαυση δεν αξιολογούνται διεξοδικά για καρδιακούς παλμούς.

Στο πάνελ, η Maria Shriver είπε ότι τα ψυχικά συμπτώματα που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση συχνά μένουν αδιάγνωστα. «Όταν πηγαίνουν [στο γιατρό] οι περισσότεροι άνθρωποι στην ηλικία της Oprah, πολλές φορές, τους λένε «χρειάζεσαι αντικαταθλιπτικά»», είπε η Shriver. «Σας διαγιγνώσκουν με … κατάθλιψη ή άγχος στη μέση ηλικία. Και δεν σας ρωτούν ούτε σας λένε ότι αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης».

Τέλος, η Winfrey αναγνώρισε τη σημασία της ανοιχτής και ειλικρινούς συζήτησης για την εμμηνόπαυση. «Για αιώνες, εκατομμύρια γυναίκες υπέφεραν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και υπέφεραν στη σιωπή», είπε. «Είναι [σ.σ. ένα ζήτημα] καλυμμένο από στίγμα και ντροπή. Γυναίκες μού είπαν ότι αισθάνονται αόρατες, σαν να εξαφανίζεται ο εαυτός τους. Αλλά ανατρέπουμε αυτό το σενάριο σήμερα».



Σχετικά Άρθρα