ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λοίμωξη από νέο κορωνοϊό ίσως δημιουργήσει προβλήματα στους νέους άνδρες

01 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Οι άνδρες που παρουσιάζουν υψηλό πυρετό μετά από λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας αργότερα στην ζωή τους. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου Assam που δημοσιεύθηκε στο Royal Society.

Tα τρία βασικά συμπτώματα της νόσου COVID-19 που χρήζουν παρακολούθησης είναι ο υψηλός πυρετός (άνω των 38C), ο βήχας και η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Oι επιστήμονες αποκάλυψαν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στη γονιμότητα.

Προειδοποιούν λοιπόν ότι η υψηλή θερμοκρασία του σώματος έχει αποδειχθεί πως προκαλεί επιβλαβές οίδημα στους όρχεις των ανδρών και κάποιοι ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή θερμοκρασία σώματος λόγω του κορωνοϊού αργότερα ήρθαν αντιμέτωποι με βλάβες στους ιστούς των όρχεων.

«Πρόκειται για κάτι που μπορεί να αποτελέσει δυνητικά παγκόσμια απειλή για την ανδρική γονιμότητα, καθώς οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε σχέση με τις γυναίκες και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Βέβαια είναι νωρίς για να κατανοήσουμε την επίδραση του ιού στην ανδρική γονιμότητα λόγω της έλλειψης επαρκών βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μελετών», αναφέρουν οι ειδικοί και συνεχίζουν:

«Ωστόσο, αναδυόμενα στοιχεία υποδεικνύουν την πιθανότητα βλαβών στους όρχεις λόγω της λοίμωξης από SARS-CoV-2, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να δεσμεύσει την πιθανότητα γονιμότητας στους άνδρες αυτούς. Ο υψηλός πυρετός που σχετίζεται με τη λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να προστεθεί στις αιτίες ανάπτυξης ορχίτιδας, η οποία οδηγεί σε δυσλειτουργία των όρχεων».

Η εργασία αναφέρθηκε, επίσης, και στην επίδραση στην ανδρική γονιμότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της COVID-19, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία ριμπαβιρίνη.


Σχετικά Άρθρα