ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κοιλιακή παχυσαρκία πλήττει φυσική κατάσταση και σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 18:00

images

Οι αδύναμοι μύες και το κοιλιακό λίπος αποτελούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για τα άτομα τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του São Carlos (UFSCar) σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).

Το βραδύτερο βάδισμα θεωρείται φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης, ωστόσο πολλά προβλήματα κινητικότητας μπορούν να παρουσιαστούν αν η ταχύτητα βαδίσματος μειωθεί απότομα. «Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι η απώλεια ταχύτητας βαδίσματος συνέβαινε κυρίως όταν το κοιλιακό λίπος σχετιζόταν με τους αδύναμους μύες. Η ταχύτητα βαδίσματος δεν μειωνόταν τόσο απότομα στους ηλικιωμένους που είχαν μόνο το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό», επισημαίνει ο Δρ Tiago da Silva Alexandre, καθηγητής στο τμήμα Γεροντολογίας του UFSCar και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Age and Aging.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα 2.294 ενηλίκων άνω των 60 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες βάσει της ταχύτητας βαδίσματος και της μυϊκής αδυναμίας τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κινητικά προβλήματα ή μείωση στην ταχύτητα βάδισης όταν άρχισε η μέτρηση, η οποία έδειξε ότι η ταχύτητα βάδισης μειώθηκε περισσότερο στους συμμετέχοντες με ταυτόχρονη κοιλιακή παχυσαρκία και μυϊκή αδυναμία κατά τα οκτώ χρόνια της παρακολούθησης.

Οι ερευνητές από το UFSCar σημειώνουν ότι η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς ενεργοποιεί μια έντονη «φλεγμονώδη καταιγίδα», η οποία καταναλώνει τη μυϊκή μάζα και μειώνει τη δύναμη. «Σε προηγούμενες μελέτες βρήκαμε έναν συσχετισμό ανάμεσα στην κοιλιακή παχυσαρκία και τη μυϊκή αδυναμία, τα οποία είναι πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό, και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, αλλαγών στον μεταβολισμό των λιπιδίων, των υδατανθράκων, της γλυκόζης και της χοληστερόλης, ανικανότητα, ακόμα και θάνατο. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τις δύο συνθήκες με την κινητικότητα», τονίζει ο Δρ Alexandre.

Η κοιλιακή παχυσαρκία ορίστηκε ως η κατάσταση όπου η περίμετρος μέσης ξεπερνά τα 102 εκατοστά για τους άνδρες και τα 88 εκ. για τις γυναίκες, ενώ η μυϊκή αδυναμία ορίστηκε ως η κατάσταση όπου η δύναμη λαβής είναι χαμηλότερη από 26 κιλά για τους άνδρες και 16 κιλά για τις γυναίκες.

Κι όπως έχει τονιστεί σε πολλές προηγούμενες μελέτες, η αδυναμία στη βάδιση έχει άμεση σχέση με την αδυναμία να επιτύχουν οι μεγαλύτεροι καλή στύση και οργασμό. Το κοιλιακό λίπος έχει άλλωστε ενοχοποιηθεί και για καρδιαγγειακά προβλήματα που και αυτά με τη σειρά τους πλήττουν τη σεξουαλική ζωή των μεγαλύτερων ενηλίκων.

Σχετικά Άρθρα