ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη έχει τα συμπτώματά της...

16 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Η συχνουρία (ημερήσια και νυχτερινή), η δυσκολία στην ούρηση και η επιτακτική ούρηση είναι καταστάσεις που εμφανίζουν οι περισσότεροι- αν όχι όλοι- οι άνδρες μετά τα 50 έτη... Σε κάποιους αποτελούν απλά συμπτώματα και για άλλους είναι σοβαρός λόγος για να επισκεφθούν τον ουρολόγο τους.

Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη αδένα, δηλαδή από την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Την κατάσταση μπορεί να αξιολογήσει ένα απλό τεστ που ονομάζεται Διεθνής Βαθμολογία των Συμπτωμάτων του Προστάτη (International Prostate Symptoms Score, IPSS) και χρησιμοποιείται διεθνώς, για να αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Αφού κάνει ο άνδρας το τεστ, αυτόματα θα αθροιστεί η βαθμολογία. Μέχρι 7 σημαίνει ήπια συμπτώματα, οπότε μπορείτε να καθυστερήσει την επίσκεψη στον ουρολόγο, εφόσον, βέβαια, τα συμπτώματα δεν επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητά του.

Εάν, όμως, το τελικό σκορ είναι πάνω από 7 (8-19 μέτρια συμπτώματα και 20 και πάνω σοβαρά), τότε καλό θα ήταν να επισκεφτεί άμεσα ουρολόγο για να τον εξετάσει και να δώσει αγωγή και οδηγίες.

Κάντε εδώ το τεστ του ΙΜΟΠ


Σχετικά Άρθρα